Minden, amit tudnotok kell a kullancsokról! – készüljetek fel időben a szezonra

Nemcsak az erdős, fás területek veszélyesek – a legnagyobb tévhitek a kullancsokról

Minden ötödik brit szerint a kullancsok kizárólag az állatokra veszélyesek, holott ezek az élősködők az emberek egészségét is nagyban veszélyeztethetik – derült ki az MSD Animal Health kutatásából. A kelet-közép-európai kisállattartók ennél jóval tudatosabbak: a válaszadók 99 százaléka tudja, hogy ezek a paraziták az emberre is ártalmasak, és a védekezési módszerek szempontjából is jóval felkészültebbek. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák: bár a gazdik egyre tájékozottabbak, a prevenció mértékén továbbra is javítanunk kell. 

A kelet-közép-európai régióban élő gazdik sokkal tájékozottabbak azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járhat egy kullancscsípés – derült ki az MSD Animal Health kutatásából.

A válaszadók több mint 99 százaléka tudja, hogy a kullancsok olyan,

emberre is veszélyes betegségeket terjeszthetnek, mint például a Lyme-kór,

ezzel szemben a brit válaszadók közel harmada még csak nem is hallott erről a veszélyről. A britek jelentős része, mintegy 20 százaléka úgy gondolja, hogy ezek az élősködők semmilyen betegséget sem adnak tovább, továbbá olyan tévhiteket kötnek hozzá, mint a kolera (9 százalék), a gonorrhoea (5 százalék) vagy a kanyaró (3 százalék). 

A kullancsok nemcsak az erdős, fás területeken jelentenek veszélyt!

A keleti és a nyugati régió lakosai hasonlóan vélekednek arról, hogy milyen területeken fordulnak elő leggyakrabban kullancscsípések: a válaszadók mindkét tábora az erdős, fás, bokros területeket jelölte meg fő veszélyforrásként.

A magyar, cseh és lengyel válaszadóknak azonban pusztán 5 százalékuk tud arról, hogy kullancsokkal nemcsak az anyatermészetben, hanem a saját kertünkben is találkozhatunk, míg a britek fele tisztában volt ezzel az információval.

Ugyancsak aggodalomra adhat okot, mennyire alábecsülik a városok zöldterületeinek veszélyeit:

a britek közül csak minden ötödik válaszadó tudja, hogy ezek a helyek is problémát jelenthetnek, míg a mi régiónkban gyakorlatilag senki sem tartja ezt valós problémának. 

Minden, amit tudnotok kell a kullancsokról! – készüljetek fel időben a szezonra

A nyárral belegyalogolunk a kirándulások és túrák legkedveltebb évszakába, és ezzel együtt – szó szerint – nyakunkba kapunk egy jelentős problémát. Sötét színű, 8 lábú állatka, mely 1-4 milliméter nagyságú. Ugye, már tudjátok, mire gondolok? Kezdődik a kullancsszezon!

„A tudáshiány akkor is megmutatkozik, amikor szóba kerül a kullancsok aktivitási ideje: a tulajdonosok nagy része biztos abban, hogy csakis nyáron kell a kullancscsípésre ügyelniük. Ezzel szemben a tavaszi és kora őszi időszakok még veszélyesebbek, ráadásul a klímaváltozásnak köszönhetően a kullancsok egész évben támadhatnak a régióban.

Kelet-Európa ebből a szempontból különösen veszélyeztetett, hiszen a kullancsfertőzöttség itt jóval magasabb, mint Nagy-Britanniában

– hangsúlyozta Michał Ceregrzyn, az MSD AH technikai igazgatója. 

Citromlé és hideg zuhany – a házi gyógymódok nem segítenek!

A kullancscsípés Európa-szerte veszélyt jelent ember és állat számára egyaránt, a hatásos parazitaellenes védelem tehát kifejezetten fontos. Legyen szó a kelet- vagy a nyugat-európaiakról, a válaszadók többsége megfelelő tudással rendelkezett arról, hogy mi a teendő, ha kisállatukat megcsípi egy kullancs: fel kell jegyezni a csípés idejét, figyelemmel kísérni, hogy jelentkeznek-e betegségre utaló tünetek és konzultálni egy állatorvossal.

A brit válaszadók 20 százaléka egyáltalán nem használ kullancs elleni termékeket, 50 százalékuk pedig különösebb megfigyelés nélkül csak eltávolítja a parazitát a kisállat testéből.

Ezzel szemben a magyar, cseh és lengyel tulajdonosok tisztában vannak a hatékony, tudományosan megalapozott védekezési és megelőzési módszerekkel.

Szerencsére a házi kullancsellenes gyógymódok, amelyeknek hatékonysága egyébként sem bizonyított, nem kifejezetten népszerűek: a válaszadók elenyésző része mondta, hogy citromlével vagy más háztartási eszköz segítségével gyógyítaná az állatát.

„Összességében elmondható, hogy mivel a kullancsok az emberekre és az állatokra is egyaránt veszélyes betegségeket terjesztenek, egyre fontosabbak a hatékony parazitaellenes termékek. A védelem és a megelőzés egész évben fontos: kedvenceinket tizenkét hónapon át védenünk kell a leghatékonyabb készítményekkel.” – tette hozzá a szakértő.

Összefoglalva

Forrás:
MSD Animal Health