Egyéb kategória

Hulladékmentes mosogatás – Így csináljátok

Rend. Ideális otthon kialakítása. Tiszta felületek. Ha ti is erre vágytok, csak nem tudjátok, hogyan lehet a munka, a család menedzselése mellett még arra is figyelni, hogy a lakás se szaladjon száz felé, akkor a legjobb helyen jártok. Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadóként ad tippeket. Most például arra ébreszt rá, hogy már egyetlen tevékenység, például a mosogatás megreformálásával mennyi időt és pénzt spórolhattok. Arról nem is beszélve, hogy még a környezettudatossághoz is közelebb kerülhettek. Cserta Szandra írása következik.

vous - 2020.04.22.
Hulladékmentes mosogatás – Így csináljátok

Rend. Ideális otthon kialakítása. Tiszta felületek. Hulladékmentes otthon. Ezek a fogalmak megvalósítása sokunk számára elérhetetlennek tűnhet. Egy ideális életben, persze, miért is ne? De akkor körbenézünk az otthonunkban: mindenhol cuccok, nejlon zacsik egy kupacban összegyűrve, és sóhajtunk egy nagyot. Hiszen ez számunkra elérhetetlen.

Rengeteg munka lenne, vagy végtelen mennyiségű pénzt jelentene számunkra, és inkább költjük el képzeletben a pénzt a Starbucks kávéra. Vajon mennyi erőforrásba telik a hulladékmentes mosogatás megvalósítása? Nézzük csak meg, és remélem a végére kicsit közelebb érezzük majd magunkhoz hulladékok csökkentését.

1. Hulladékmentes az hulladékmentest jelent?

Hulladékmentes életet nem csupán azok képesek élni, akik minden porcikájukban tiltakoznak a műanyagok ellen, hiszen szemetet még a hulladékmentes életmód leghűbb követői sem tudják sajnos 100%-ban minimalizálni a szemét termelést. Így a hulladékmentes életmódnak inkább az a lényege, hogy minimálisra csökkentsük a mindennapok során keletkező hulladékot. Mint ahogy a minimalista elveket vallók sem szokták kijelenteni magukról, hogy minimalisták, hanem úgy szoktak fogalmazni, hogy a minimalizmus útjára léptek, és törekednek egyszerűsíteni az életük minden területét.

Objektum doboz

Így ez alapján szerintem igazából bármi, amit azért teszel, hogy csökkentsd a hulladékot, egy hulladékmentes életre való törekvés. Valaki ezt is tudatosabban csinálja, mások pedig csak bizonyos területeken figyelnek a hulladékuk csökkentésére. A mentes szó láttán pedig nem szabad elkedvtelenedni. Rendkívül sokan megijednek az otthonukban levő rendetlenségtől is, és így inkább nem is kezdik el, hiszen rengeteg erő és időráfordítás nem?

A rend sem egy pillanat alatt lesz kész. Valahol, valamelyik felületen el kell kezdeni. Ugyanez a helyzet a hulladékmentes életmód elkezdésével.

2. Kiválasztani egy területet

Minden változás az első lépéssel kezdődik. Ha az egész otthonunkat akarnánk azonnal megreformálni, nagyobb esély lenne arra, hogy belebukunk. Mivel a konyhában termelődik a legtöbb hulladék, így kezdhetünk is ott. Már az évek során eléggé belénk verték, hogy ne fogadjunk el nejlon zacskót, a gyümölcsöt lehetőleg csomagolásmentesen vegyük, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Valaki már itt is akadozhat, azonban a csomagolásra való odafigyelés szerintem az első lépés a konyhában, és ha már ez megyeget, akkor fókuszálhatunk a konyhában más területre is. Ez pedig lehet a mosogatás.

Már többször hallhattad tőlem, hogy… A konkrét tippeket, ötleteket a Kívül Belül Boldogság című blogomon, ide kattintva olvashatod el.

Objektum doboz

porszívó takarítás szőnyeg

Vigyázz, kész, rend! – A hatékony nagytakarítás alapjai

„Amint megjön a tavasz, felmelegedik a levegő és azon kapom magam, hogy szinte folyton szellőztetnék. Itt az ideje, hogy a napfény beragyogja a lakást, hogy a friss levegő átjárja az összes helyiséget” – kezdi a nagytakarításról szóló írását Cserta Szandra, Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadója. Ugyan az első tavaszi felmelegedésen már túl vagyunk, de ha a nagytakarítás még várat magára, a szakértő tippjei a segítségetekre jönnek.

Kattintsatok ide, és olvassátok el a tippeket!

Ajánlott cikkek