Egyéb kategória

3 tévhit a kávézásról, amit ideje elfelejteni

Ha reggel, akkor kávé, ha délutáni kajakóma, akkor kávé és a baráti találkozások sem maradhatnak el kávé nélkül. Mégis, hiába isszuk egész nap, még mindig nagyon sok tévhit tartja magát a kávézással kapcsolatban. Itt az idő leszámolni velük!

vous - 2018.05.26.
3 tévhit a kávézásról, amit ideje elfelejteni

1. tévhit: A délutáni kávé álmatlanságot okoz

Ne a kávéra fogjátok, ha nem tudtok aludni: az ebéd után nem sokkal elfogyaszott kávé semmiben nem befolyásolja az esti alvásotokat – a koffein ugyanis átlagosan 4-7 óra alatt ürül ki a szervezetből.

2. tévhit: A kávé kijózanít

Pár pohár bor, aztán egy jó erős kávé? Van egy rossz hírünk: az alkoholt csak egy dolog üríti ki a szervezetből, mégpedig az idő. Lehet, hogy egy csésze kávétól energikusabbnak érzitek majd magatokat és józanabbnak is, de ez csak a stimuláló hatás miatt van. 

Ja, és még egy rossz hír: a kávé a másnaposságot sem gyógyítja.

3. tévhit: Az a kisgyerek, aki kávét iszik, nem fog megnőni

Ezer éve tartja magát a tévhit, ezért is védik a szülők általában tűzzel-vassal a kicsiket a kávétól, pedig semmi összefüggés nincs a növekedés és a koffeinbevitel között.

4. tévhit: A kávé fogyaszt

Az tény, hogy pörgeti az anyagcserét, de napi több csésze kávé még nem egyenes út a fogyáshoz. Sőt, az egyetlen egyenes út a helyes diéta és a mozgás – kávéval vagy anélkül.

5. tévhit: A kávé szívrohamot okoz

Ha sikerül normális keretek közt tartani a kávéfogyasztást (tehát napi három csészénél nem isztok többet), nem kell semmilyen mellékhatástól tartani. Egyébként ez szinte minden ételre-italra igaz:

még vízből is megárthat a sok, szóval fő a mértékletesség!

Ajánlott cikkek