Egyéb kategória

Mindenképp dőljetek le pár órára – életet menthet a hétvégi szieszta

Mindenki ilyen tudományos kutatási eredményre vágyik: a stockholmi egyetem tudósai megállapították, hogy kifejezetten megnöveli a várható élettartamunkat az, ha hétvégén sokáig alszunk. Persze a kutatás maga árnyaltabb, de ezt a tanulságot le lehet vonni: nincs azzal semmi baj, ha kilőjük a szundit a hétvégére!

vous - 2018.05.27.
Mindenképp dőljetek le pár órára – életet menthet a hétvégi szieszta

Számos kutatás megállapította már, és a Stockholmi Egyetem legfrissebb tanulmánya is alátámasztja: a nagyon kevés alvás hosszú távon komolyan veszélyezteti az életünket. Egy 38 ezer résztvevővel végzett kutatás kimutatta, hogy azok a 65 év alattiak, akik naponta 4-5 órát aludtak mindössze, sokkal nagyobb valószínűséggel hunytak el idő előtt, mint azok, akik naponta minimum 6-8 órát szundítottak.

A tanulmányból viszont az is kiderül, hogy ezt a statisztikát kicsit vissza lehet tornázni azzal, ha a hétköznapi kevés alvást ellensúlyozzuk a hétvégi szundival – tehát azok, akik napi 4-5 órát alszanak mindössze, de hétvégén bepótolják az összmennyiséget néhány plusz órával, megint kevesebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik még csak nem is szundiznak a hétvégén.

alvas-lany-no-agy

Na ne! Ez az 5 legnagyobb tévhit az alvásról

Aludni mindenki szeret, éppen ezért elég megdöbbentő, hogy nem váltunk még benne igazán profivá (tisztelet a kivételnek!). Még mindig ott tartunk, hogy rengeteg tévhit kering a pihentető, jótékony alvásról, és a ma helyesnek hitt hipotéziseket is sorra döntik meg a kutatók. Ezek a legnagyobb tévhitek jelenleg a szundiról!

A pontos statisztika egyébként a 65 év alattiaknál 65 százalékos halálozási ráta-növekedést mutatott, de érdekes módon az idősebbeknél nem voltak ilyen problémák.

Persze erről nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a kutatás alatt éppen mindig csak az akkori alvási szokásait kérdezték a résztvevőknek, majd ebből készítettek statisztikát. Könnyen lehet, hogy ez azért változik az évek során, és az is előfordulhat, hogy olyan faktorok is szerepet játszanak az eredményben, amikről nem is tudunk.

De egy biztos: attól nem lesz nagy bajunk, ha hétvégente kicsit tovább alszunk a kelleténél – ezzel behozhatjuk azt, ha hétköznap nem sikerül annyit szundítanunk, amennyi jólesne a szervezetünknek.

Ajánlott cikkek