Egyéb kategória

Az sem jó, ha túl tiszta a gyerek? – Egy friss kutatás szerint akár ez is állhat a leukémia hátterében

A minden csírát kiirtó tisztaság okozza a gyermekkori leukémia leggyakoribb formáját egy vezető brit kutató szerint.

vous - 2018.05.27.
Az sem jó, ha túl tiszta a gyerek? – Egy friss kutatás szerint akár ez is állhat a leukémia hátterében

Az akut limfoblasztómás leukémia kétezer gyermekből egyet sújt – írta a tanulmányt ismertető BBC News.

Mel Greaves, a Brit Rákkutató Intézet tudósa 30 év alatt összegyűlt bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy az immunrendszer veszélyessé válhat, ha az élet korai szakaszában nem találkozik elég kórokozóval. Ez azt jelenti a tudós szerint, hogy a betegséget meg lehetne előzni.

A vérképző rendszer megbetegedésének ez a fajtája gyakoribb a fejlett, jómódú társadalmakban, ami arra utal, hogy modern világunk okozhatja a kórt. A Nature Reviews Cancer című szaklapban megjelent tanulmány elutasítja a korábbi elméleteket, melyek a villanyvezetékeket, az elektromágnest és a vegyi anyagokat hozták összefüggésbe a betegséggel.

Számos külföldi kutatóval együttműködve Greaves a kór három szakaszát állapította meg. Az első látszólag egy megelőzhetetlen génmutáció, amelyik a méhen belül megy végbe, a második az élet első évének túlzott tisztasága, ami miatt az immunrendszer nem tanulja meg a helyes viselkedést a valódi veszélyekkel szemben. Az első kettő teszi lehetővé, hogy egy fertőzés az immunrendszert később helytelen válaszra késztesse, és leukémia alakuljon ki.

A cikknek itt még nincs vége, a folytatást ITT olvashatjátok el. 

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek