Egyéb kategória

3 világbajnok desszert, amit Ausztráliának köszönhetünk

A golyóbis éppen átellenes pontján, a tőlünk lehető legtávolabbi ország, Ausztrália ételeit kevéssé ismerjük, és leginkább az ő konyhájukra hatott a világ, mégis van 3 olyan desszert, amit nekik köszönhetünk, bár nem tudunk róla, mégis kedvenceink.

vous - 2018.05.28.
3 világbajnok desszert, amit Ausztráliának köszönhetünk

Nagy vonalakban és általánosságban elmondható, hogy az ausztrál konyha a bevándorlók színességét tükrőzi, elsősorban az angolszász hagyományokat vették át, de sok más nép is hozzátett finomságokat és ízeket is a szigetország ételeinek színességéhez. Van azonban 3 olyan desszert, amit kifejezetten nekik köszönhetünk, bár jó eséllyel máshol is készülhetett volna elsőként, mégis mindenki ausztrál eredetre vezeti vissza őket.

tenger-maldiv-szigetek-viz

Homokos vagy kavicsos tengerpart? Egyik sem! – Egy hely, ahol a part kagylókkal van borítva

Oké, életemben eddig egyszer voltam tengerparton, de az a hely határozottan a kedvencem lett. Pedig kavicsos volt az egész, holott mi ragaszkodtunk a homokos verzióhoz, elvégre az szebb is, kényelmesebb is. Végül nem bántuk meg, hogy a köves parton napoztuk át a hosszú hétvégét; na de el tudjátok képzelni azt, hogy olyan tengernél legyetek, amit végig csak kagylók borítanak?

Kókuszkocka

A piskóta-csoki-kókusz hármas nekünk olyan természetes, mintha csak hazai desszertünk lenne, de ez a zseniális finomság valójában ausztrál gyökerekkel bír, és a világ angolszász részein Lamington cake néven ismert. Születése egy véletlennek köszönhető, amikor is a queenslandi kormányzóhoz váratlan küldöttség érkezett, amire egyáltalán nem voltak felkészülve, így a kormányzó, Lord lamington felesége azt javasolta a szakácsuknak, hogy az előző napi, már kissé szikkadt piskótát forgassa meg olvasztott csokiban.

A szakács, Armand Galland ezt meg is tette, de mivel így kevéssé volt vonzó és könnyen fogyasztható, ezért az akkor még szokatlan kókuszreszelékben is megforgatta, ő ugyanis Tahitiból származó felesége révén ismerte a finomra reszelt kókuszt. A desszert hatalmas sikert aratott, és Lady Lamington specialitásaként terjedt el Ausztráliában, majd az angolszász gasztronómiában, a nevet elhagyva pedig sokfelé a világban. 

A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek