középsuli

Így válasszatok megfelelő OKJ-s képzést – Tippek szakértőtől

Alig két hónap múlva kiderülnek a felvételi ponthatárok. Annak, akit nem vesznek fel felsőoktatási intézménybe, vagy akár a diploma kiegészítéseként is érdemes elvégezni egy OKJ-s képzést. Mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor? A Perfekt Zrt. oktatási szakértője most tippekkel segít, hogy a számos lehetőség közül megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbbet.

1. Körültekintően válasszatok képzőhelyet!

Jelenleg rengeteg képzőhely közül válogathattok, azonban nem biztos, hogy mindegyik egyformán erős minőségileg. Érdemes ezért utánajárnotok többek között annak, hogy a kiszemelt cég rendelkezik-e engedéllyel, emellett stabilan működik-e. Az oktatóknak sem árt utánanéznetek, illetve, hogy milyen vélemények, referenciák olvashatóak a cég által kínált képzésekről a különböző fórumokon.

2. Nézzetek utána a hiányszakmáknak!

Utána már könnyen szűkíthetitek azokra a képzésekre a listátokat, amelyek tényleg érdekesek is a számotokra. A pénzügyi képzésekre tavaly nagy volt az igény, ugyanakkor targoncavezetőnek is sokan tanultak. A választás már csak rajtatok áll.

tanulas-lany-kave-olvasas-iras

Edző leszek! Vagy mégsem? – Elveszve a pályaválasztás útvesztőjében

Ha túl vagy már a bűvös 18 éves koron, valószínűleg ismerősek a „hova mész továbbtanulni?”, „mi lesz veled, ha abbahagyod a sulit?” kérdések és a „most már felnőttél, igazán besegíthetnél az anyagiakba itthon!” jellegű mondatok a szüleid szájából. Ebben a korban az ember lánya nem igazán tud ezekre válaszolni, hisz hogyan is tudnánk ilyen fiatalon eldönteni, mivel szeretnénk foglalkozni az elkövetkezendő 40 évben!” – kezdi történetét Laura, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban Nagy Laura írását olvashatjátok. 

3. Figyeljetek a részletekre!

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint nem árt képbe kerülni kereséskor a részletekkel sem. Például nem mindegyik képzéshez ugyanazok az iskolai követelmények, sőt, nem akármelyik OKJ-s képzés elvégzéséért jár többletpont a felvételin.

Érdemes figyelembe vennetek, hogy milyen a választott tanfolyam ütemezése, mi fér bele az időtökbe. A fizetős képzések egyik nagy előnye például, hogy rugalmasabbak, mint az államilag támogatottaké. Sok felnőttképzőnél elérhetőek kedvezmények, akár részletfizetési lehetőség is, és további szolgáltatások (szakkönyv, e-tananyag, vizsgafelkészítés), de mindig érdemes utánajárni, hogy a képzési költség mit tartalmaz pontosan.