Egyéb kategória

„Ha kihúzod, hárman jönnek siratni” – Miért nem betegszem bele abba, hogy őszülök? Sőt!

„Ha kihúzod, hárman jönnek siratni” – szokták mondani az első ősz hajszálak láttán. Nem emlékszem, hogy szemöldökcsipesszel tépkedtem volna az első ősz hajszálaimat, mégis bőven több ősz hajszálam van, mint háromszor három. Bánom? Egy cseppet sem! A nőknek abba a szerintem igencsak kicsi csoportjába tartozom, akiket nem zavar az ősz haj, hanem örömmel várják az ezüst tincseket.

vous - 2018.05.30.
„Ha kihúzod, hárman jönnek siratni” – Miért nem betegszem bele abba, hogy őszülök? Sőt!

Amikor már a legszendébb, legkedvesebb családtag is megjegyzi, hogy „hát igen, eléggé őszülsz, nem?”, akkor megjelenik egyfajta közösségi nyomás arra vonatkozóan, hogy ideje lenne tenni valamit ez ellen, nem? Hát… nem!

Egy ideje csodálattal figyelem azokat a (többnyire) külföldi hölgyeket Budapest utcáin, akik vállaják, hogy őszülnek. Emellett nagyon csinosan vagy vagányan öltözködnek, jó fazonra van vágva a hajuk, szívesen viselnek rúzst. Látszik rajtuk, hogy el tudnának járni rendszeresen fodrászhoz, de eszük ágában sincsen hajfestésre költeni. Ha már mondani kell valamit, helyette valószínűleg inkább rúzst vesznek, vagy egy menő ékszert.

Objektum doboz

Objektum doboz

Kifejezetten felszabadító lehet így gondolkodni. Ugyanakkor itthon valószínűleg bőven hallgathatja az ember

  • mennyivel fiatalabbnak néz ki „valaki” festett hajjal,
  • nem fognak utána megfordulni a férfiak, ha ősz,
  • furcsán néznek majd rá, ha nem festeti a haját,
  • és különben is.

Már, ha egyáltalán mond valaki valamit. Tönnyire úgyis csak bámulnak. Hát… hadd bámuljanak, az ősz hajszálak nálam egyelőre maradnak.

Objektum doboz

Nemcsak elfogadott, divatos is

Néhány évvel ezelőtt egyébként bekúszott a divatba is az ősz haj (na, nem Magyarországon, hanem tőlünk nyugatabbra). Megjelent a divatlapokban, a ruhamárkák kampányfotóin, a kifutókon. Ezüstszürke lett a sztárok, a bloggerek, a tizen- és huszonévesek frizurája is. Igaz, csak néhány hónapra, de szinte mindenki ezüstszürkévé vált.

Mi ennek az oka?

Ha azt vesszük, hogy a divat reagál a társadalomra, a társadalom változásaira, akkor miért ne feltételezhetnénk, hogy az egyre öregedő társadalom eddig meg nem szólított tagjai felé fordul? Hogy egyszerre fontos lesz a divatházak számára a 40, 50, 60 fölötti nő és férfi. Hogyne lenne fontos? Ez a generáció már nem szeretne lemondani az életről, élvezni szeretné azt, sok esetben megvan hozzá (mármint annak a rétegnek, akikre a divatházak koncentrálnak) a vagyona is, amit el szeretne költeni.

A társadalmi változás magával hozta a divat változását. Az ősz haj pedig egyre elfogadottabb világszerte.

Objektum doboz

Nem minden ősz haj menő

Ahogy mindennek, úgy az ősz haj viselésének is megvannak azok a szabályai, amelyektől viselője nem néz ki öregnek. Mert öregnek azért egyelőre senki nem szeretne kinézni.

1. Nem mindegy, milyen fazon

Minél modernebb, maibb a frizurátok fazonja, annál kevésbé szembetűnő az ősz haj. Nem kell nagyon karakteres, nagyon extravagáns frizurát vágatni, de egy friss, éles vonalakkal határolt frizura sokat hozzátesz ahhoz, hogy ne csak ti érezzétek jól magatokat a bőrötökben, hanem másokat is meggyőzzön arról, hogy ősznek lenni nem ciki.

2. Ápoljátok megfelelően

Cindy Crawford egyszer azt nyilatkozta, soha senki nem mondta neki, hogy a korral ennyire megváltozik a haj szerkezete. Vigyázzatok a hajatokra, ne tegyétek ki erős UV-sugárzásnak. Használjatok hidratáló, tápláló termékeket, vagy keressétek a természetes hajápolási módszereket, a vegyszermentes samponokat, a hajápoló olajokat. Kerüljétek viszont a nehéz zseléket, vaxokat, olajokat, mert ezek lehúzzák a tincseket, ápolatlannak hat tőlük a hajatok.

3. Öltözzetek a hajunkhoz

Az összhatás sokat számít: ha az ősz haj mellett döntötök, a sminketek és az öltözködésetek is legyen inkább mai, stílusos, modern. (És részemről itt a stíluson van a hagsúly.)

#greyhairdontcare

Írhatok én szabályokat, amikor pont arra biztatlak benneteket, hogy rúgjátok fel ezeket. Az biztos, hogy ősz haj és ősz haj között is van különbség, de amíg ti jól érzitek magatokat a bőrötökben, magabiztosak vagytok és szeretitek az ősz hajszálaitokat, addig ez kívülről is látszódni fog. És ez minden menő ruhánál és vagány rúzsnál fontosabb.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

színelemzés színtanácsadás

Elmentem színtanácsadóhoz, elárulom, milyen volt

Két biztos dolog van az életben: a halál és az adózás. Az én esetemben egy harmadik is: egészen biztosan nem vagyok tél típus. Na jó, azt hiszem, 99%-osan kijelenthetem, hogy tavasz típus sem. Színtanácsadónál jártam, egészen pontosan három szakembert is felkerestem nyáron, hogy biztosra menjek. Okosabb lettem? Igen. Biztosan tudom a színtípusomat? Nem. Bánom? Egy kicsit sem. Megérte elmenni színtanácsadóhoz? Nagyon is!

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább!

Ajánlott cikkek