Egyéb kategória

10 ruha, 1 cipő és 1 táska 10 napig

A 10 x 10 kihívást két kanadai blogger találta ki azért, hogy rámutassanak arra, mennyi lehetőség van a ruhatárunkban, milyen jó dolog kreatívan öltözködni. A kihívás mára nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, bárki bármikor csatlakozhat. A kihívást akkor is érdemes végigcsinálni, ha kíváncsiak vagytok, milyen lehet kapszulagardróbból öltözködni. Séllei Lilla életmódblogján elmeséli, milyen is volt először részt venni ebben. A folytatásban az ő írását olvashatjátok.

vous - 2018.06.02.
10 ruha, 1 cipő és 1 táska 10 napig

Régóta irigykedve figyeltem Eszter barátnőm, alias Holy Duck! gardróbkihívásait, de annak ellenére hogy viszonylag pici és jól variálható ruhatárral rendelkezem, mégsem olyan egyszerű belevágni egy ilyen kihívásba. Időt kell rá szánni. Most májusban végre összeválogattam a szetteket, amelyeket 10 munkanapon keresztül viseltem.

kerdojel

Mi is a 10×10 kihívás?

A 10×10 kihívás lényege, hogy rávilágítson milyen sokféleképpen is viselhető kevés számú ruhadarab, és megmutassa sokkal kisebb ruhatárból is lehet változatosan öltözködni. A 10 ruhába általában a cipő és a táska nem tartozik bele, valamint csak a látható ruhadarabok számítanak, tehát egy bugyi, zokni vagy éppen melltartó, télen pedig trikó, nem. 

Annak ellenére, hogy én nem találtam ki konkrétan a 10 nap szettjét, jól át kellett gondolnom, melyik is legyen az a 10 ruhadarab, amelyeket majd jól kombinálhatok. A szeszélyes májusi időjárás miatt kellett nagyon nyári szett, de arra is fel kellett készülnöm, hogy hidegebb napok is jöhetnek. Éppen ezért választottam hosszú nadrágot, vastagabb köntösruhát és egy vékony pulcsit is.

Tudtam, hogy egy leggings is kötelező elem lesz, hiszen ezzel melegebb viseletté tudom tenni az egyébként abszolút nyári szoknyákat, amiket szintén kiválasztottam. A szeszélyes időjárás miatt sem akartam kitalálni előre a szetteket, hiszen a természet úgyis felülírta volna, másrészt pedig szeretek a hangulatomszerint öltözni, az meg úgyis reggel derül ki, mihez van kedvem.

Tehát esetemben a kihívás előtt csak tovább szűkítette a random összeállítások alapanyagát.

De lássuk, tételesen mi is volt az a 10 ruhadarab?

  • 1 NON+ narancssárga övszoknya
  • 1 NON+ türkiz átlapolós maxiszoknya
  • 1 NON+ királykék trikó
  • 1 NON+ fekete trikó
  • 1 NON+ ülepes szürke nadrág
  • 1 NON+ szürke pulcsi
  • 1 NON+ fekete-szürke köntösruha
  • 1 NON+ pink sporttop
  • 1 NON+ oversize pasztell rózsaszín ruha
  • 1 noname fekete leggings

Ezeket még kiegészítettem:

Objektum doboz

Amint látható a listából, én még csavartam egyet a kihíváson, és egy kivételével (a fekete noname leggings) minden ruhadarab a NON+ márkától érkezett a szekrényembe. Nincs ugyan túl sok NON+ darabom, de egyre több van. Hogy miért? Egyrészt mert ma már nem vásárolok naponta, hetente, de még havonta sem. Nem gyakran költök kisebb összegetek fast fashion üzletekben, hanem jóval ritkábban, de akkor többet egyedi, magyar és tartós cuccokra.

Persze ehhez az is kellett, hogy így, 30 évesen rátaláljak a saját stílusomra – kicsit közhelyesen hangzik, de meg kellett érnem. Mikor Eszternek átküldtem a ruhaállványos fotót a választott ruhákról, akkor ezt írta: “Elég összeszedett a ruhatárad. Kicsit irigy vagyok.”

Na, de ehhez hosszú út vezetett. Fontosnak tartom leírni, hogyan lett ilyen összeszedett a ruhatáram. 

A cikk folytatását és az összes szettet Lilla blogján láthatjátok. Kattintsatok ide!

Bea Johnson, a zero waste királynője Budapesten járt

Mengyán Eszter: Okos ruhatár – Azaz minimalista kapszulagardrób Bea Johson módra

Bea Johnson, a hulladékmentes életmód királynője, aki évente egy befőttes üvegnyi szemetet termel a családjával együtt. Nekem is fontos a környezet védelme, de Bea sok-sok lépéssel előttem jár. Egy dolog még bennünk: imádjuk a divatot. Ő a világ egyik legmenőbb divatiskolájában, a London Collage of Fashionön végzett, én a divatújságírás mellett egyre szaporodó gyűjteményt tudhatok magamnak divattal kapcsolatos kurzusokból. Az elmúlt években mindketten rádöbbentünk arra, hogy nagyon nagy baj van a divatiparral, ideje másképp állnunk a ruhákhoz, az öltözködéshez. Az én utamat ismeritek a Holy Duck! blogról, de mit mond a ruhákról ő?

A folytatást ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek