Egyéb kategória

Kik azok a pánszexuálisok, és kikkel randiznak?

Pánszexuális az olyan ember, aki bármilyen nemű emberhez vonzódhat. Sokan erre a biszexualitás egy ágaként tekintenek, míg mások abszolút külön orientációként kezelik.

vous - 2021.10.05.
Kik azok a pánszexuálisok, és kikkel randiznak?

Jó, de mi a különbség a pánszexuálisok és a biszexek között?

A biszexuális ember egyaránt vonzódhat férfihoz és nőhöz. A pánszexuális embert ezzel szemben egyáltalán nem érdekli, milyen nemű a partnere, így aztán nem csak férfi vagy nő, hanem a bináris skálán el nem helyezhető partner is szóba jöhet (olyan, aki sem férfinek, sem nőnek nem tartja magát, vagy épp ellenkezőleg: mindkét nem tulajdonságaival képes azonosulni).

Ki jöhet szóba esetükben potenciális partnerként?

  • velük azonos nemű személy
  • ellenkező nemű személy
  • olyan ember, aki egyik nemhez tartozónak sem érzi magát
  • transznemű személy
  • cisznemű személy (vagyis aki születéskor „kapott” nemével azonosul)
  • heteroszexuális személy
  • nem heteró partner
  • bárki, aki pánszexuális
  • bárki, aki nem pánszexuális
  • vagyis tulajdonképpen, ha jobban meggondoljuk: bárki!

A pánszexuálisok ezzel szemben szeretik hangsúlyozni, hogy csak azért, mert bárki szóba jöhet potenciális partnerként, az nem jelenti azt, hogy MINDENKI szóba jön. Ugyanúgy nekik is lehet zsánerük, vannak preferenciáik, és természetesen közük is ugyanúgy van, aki kizárólag komoly kapcsolaton, esetleg házasságon belül éli meg szexuális vágyait.

Miért kell külön címke mindenféle vonzalomnak?

Nem „kell”, de nem is teljesen haszontalan dolog. Egyrészt azért, mert így az érintettek megértik, hogy ők sem ufók, hanem nagyon sokan járnak hasonló cipőben. Másrészt pedig azért, mert így könnyebb partnert találniuk, legyen szó ágyasról vagy komoly társról.

Mit akarnak a pánszexuálisok?

Igazából semmit, hiszen még az LMBT(QIA)-közösség sem foglalkozik velük külön identitásként (bár mondhatjuk, hogy a „queer”-felhőbe azért beleillenek). Az egyik legnagyobb fórumukon a Redditen az érintettek arról beszélnek, hogy egyszerűen csak azt szeretnék, ha senki sem nézné őket hülyének azért, mert tulajdonképpen gendervakok, és bárkihez vonzódhatnak, nemtől függetlenül…

Így legyen!

molnar-viola-anna-tobb-olyan-arc-coming-outjara-lenne-szukseg-aki-nem-szelsoseg-interju-novak-angelaval3

„Több olyan arc coming outjára lenne szükség, aki nem szélsőség” – interjú Novák Angélával

Világéletében nagybetűs nő volt – igaz, a dolgok csak 2000-ben kerültek nála a helyükre. Novák Angéla ugyanis ekkor esett át azon a nemátalakító műtéten, amelyre mindig is vágyott. Bár sokan elzárkóznak a nyilvánosság elől, ő a kezdetektől fogva vállalja a történetét. Számára nincs tabutéma, mert mint mondja, a problémái nemcsak őt és a hozzátartozóit érintik, hanem mindenkit. Az interjút ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek