Test

5 hetes edzéstervünkkel könnyen lehet tervezni a Ring Run fekészülést!

Közeledik a Ring Run futóverseny, így egyre többen kérik, hogy segítsünk a „leküzdhető távra”való felkészülésben.

vous - 2018.06.10.
5 hetes edzéstervünkkel könnyen lehet tervezni a Ring Run fekészülést!

Általános érvényű tanácsokat nehéz adni, de a kezdő vagy újrakezdő amatőr futók számára mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet a fokozatosság elvének szem előtt tartására. Náluk a legjellemzőbb ugyanis, hogy a többnyire lustálkodással töltött hideg, téli hónapokat követően a hosszabb napsütéses időszakok hatására óriási lelkesedéssel vetik magukat a kilométerek gyűjtésébe, aminek aztán gyakran izomláz vagy kisebb-nagyobb sérülések a következményei.

Bemelegítés

A mértékletességen túl mindennél fontosabb szempont, illetve teendő a szakszerű bemelegítés begyakorlása és minden edzés előtt történő ismétlése. Átmozgatás nélkül ugyanis a még merev, rugalmatlan izmok könnyen sérülnek, illetve a tervezett edzésadag végrehajtása sem lesz kellően hatékony.

Terep

A futóedzéseinkhez megfelelő, lehetőleg lakóhelyünktől sem nagyon távol eső terep kiválasztása is fontos feladat. Célszerű  a sík és a dimbes-dombos terepek variálása, mert így sokoldalúbb, tehát nem csak a fő izomcsoportokat terhelő edzéseket végezhetünk.

Pihenőnap

A felkészülés első hetében mindenképpen érdemes a könnyű, jóleső harminc-negyven perces futásokra szorítkozni a hét három napján – mondjuk hétfőn, szerdán és pénteken –, a szombati pihenőnapot követően pedig vasárnap egy frissítő úszással és szaunázással zárjuk a hetet.

Olvasd tovább az edzéstervet a Sport4you oldalán!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek