Egyéb kategória

BLW: amikor a baba nem pürével, hanem darabos kajával kezdi gasztro-pályafutását

Talán már hallottatok a babák igény szerinti hozzátáplálásról, a BLW-ről (baby led weaning). A  friss szakirodalom szerint ez az igény szerinti szoptatás természetes folytatása, de a többség elsőre kicsit megijed tőle: darabos étel a kisbabának, mi van?!

vous - 2018.06.14.
BLW: amikor a baba nem pürével, hanem darabos kajával kezdi gasztro-pályafutását

A BLW röviden annyit tesz, hogy a kisbabát a szülő megkínálja egyszerű, korának megfelelő ételekkel – de nem pépesítve, hanem úgy, ahogy ő maga is eszi (mínusz fűszerek).

Ahhoz, hogy  BLW-t elkezdje az ember, fontos, hogy baba készen álljon rá: önállóan tudjon ülni, meg tudja fogni az ételt, és érdeklődjön az asztalnál történő dolgok és finomságok iránt. Hasznos, ha a babának van már néhány foga, ezért aztán 6-8 hónapos kor előtt nem szokás elindítani a folyamatot.

6 hónapos kor után

6 hónapos kor után
Forrás:
unsplash

1.    Mindig legyél jelen, amikor a gyerek eszik, soha ne hagyd magára.
2.    Ne etesd, ne tedd a szájába a kaját: tedd ki, ami neki való, és hagyd, hogy egyen.
3.    Egyszerű ételekkel kezdj: édesburgonya, avokádó, répa, banán, körte, cukkini, brokkoli.
4.    Fontos, hogy ne fűszerezd a kajcsit: semmi só, semmi bors vagy cukor.
5.    Ha csak lehetséges, biokaját válassz, amit a piacon vettél, és olyasmit, ami épp évszaknak megfelelő.
6.    Vágd fel az ételt úgy, hogy a baba könnyedén meg tudja fogni az ujjaival. Nem lehet túl picike, hiszen akkor nem esik kézre.
7.    Készülj fel a kupira: játszani fog az étellel, köpköd, dobál és szétszór mindent. Hiszen kisbaba. Ha nyáron kezdesz, elég bőven, ha csak pelus van rajta az etetőszéknél.
8.    Egy ideig ne adj pürét a gyereknek: hadd tanulja meg, hogyan kell a darabos ételt kezelni.
9.    Ha valamit nem kér a gyerek, ne erőltesd. Akkor sem történik semmi baj, ha 1 éves koráig a fő tápláléka még az anyatej marad.
10.  Legyen kéznél a telefonod, hogy meg tudd örökíteni a vicces és ciki pillanatokat, amiket később a kicsidnek is megmutathatsz.

A BLW, ha megfelelően áll hozzá a szülő és az alapszabályokat nem hagyja figyelmen kívül, tökéletesen biztonságos, segít önállóságra nevelni a gyereket, remek móka, továbbá abszolút életszerű,

elvégre a gyerek azt eszi, amit a szülő, csak fűszerek nélkül!

Ajánlott cikkek