futás

A jó futócipő kiválasztásának 10 aranyszabálya

Mindannyian elkezdjük valahol. A futásba sem úgy vágunk bele, hogy mindent tudunk róla, s az esetleges csalódásaink egyik fő forrása lehet a rossz cipő. Sajnos egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lábbeliben futunk, a bevásárlóközpontok kirakatából ízlés szerint választott sportcipők csak ritkán „passzolnak” hozzánk. Mit tegyünk, ha jót akarunk magunknak? Íme, a jó cipőválasztás tíz aranyszabálya az 51-szeres IRONMAN-től, Kropkó Pétertől!

Szabályokról beszélünk, szándékosan nem tanácsokat említettem, mert akinek nem láttuk a teljes testes mozgását, nem ismerjük az előéletét, annak nagy biztonsággal tanácsot sem tudunk adni. Elnézve azonban a cipőmárkák, cipőtípusok végtelen kínálatát a boltokban, mégis szükség van támpontokra, mielőtt helytelen döntést hoznánk, s ezen keresztül akár súlyos sérülésbe csússzunk bele.

A legjobb, ha van egy helyi boltunk, szakértővel, aki segít a polcon találhatóak közül kiválasztani a lehető legjobbat, de ez sajnos Magyarországon egyre több helyen oldható meg. Többnyire már a választék, a típus- és méretkínálat sem mindig teljes, de a szakértelem területén az eladók részéről a legtöbb helyen ugyancsak hiányos a felkészültség.

Nézzük, mi az a tíz szabály, amit be kell tartanunk!

1. Hallgassunk meg tapasztaltabb futókat, elköteleződés nélküli cipőválasztásaik történetéről!
2. Vigyünk magunkkal tapasztalt társat a választáshoz!
3. Tervezzük meg az útvonalat, látogassunk meg több, különböző választékkal rendelkező boltot!
4. A kezdő futók a sérülések megelőzése céljából vastagabb talpú, emeltebb sarkú cipőt vegyenek! A kezdő futó gyengébb izomzattal, csontozattal, ízületekkel rendelkezik, ráadásul „szívesen” dobálja súlypontját vertikálisan, főleg, hogy a legritkább esetben sincs pozitív eltérése az ideális testsúlytól.
5. Ahogy erősödik a vádlink és javul a stílusunk, csökkentsük a sarokmagasságot! Persze, bánjunk óvatosan a sebességgel és a távval az „újratanulásnál”!

További 5 tippet nézzétek meg a Sport4you oldalán!

Forrás:
istock.com