Egyéb kategória

8 hátfájás mítosz

Ha eleget törődtök magatokkal, visszanyerhetitek a ragyogásotokat. Miért ne kezdenétek a hátatokkal, amelyet sok esetben hajlamosak vagyunk elhanyagolni. De ha fáj, akkor mit tegyünk? Dr. Google nem mindig a barátunk. Marczinkó Ági, a Csillagsarok blog szerzője neten keringő tévhiteket gyűjtött össze, hogy valódi segítséget nyújtson.

vous - 2018.06.22.
8 hátfájás mítosz

Mit csinálsz, ha beteg, sérült vagy? Lefogadom, hogy beírod a Google keresőbe a tüneteket és próbálsz első körben magadtól megoldást találni. Az enyhe megfázástól a komolyabb betegségekig, ha valami hasonlóságot találsz, akkor csak előre fele megyünk, és egyből ki akarjuk próbálni a talált gyógymódot. Vicces ez a megközelítés? Talán nem annyira. Annak ellenére, hogy nagyon sok tudományos információ elérhető az interneten, vannak olyanok, amelyek nagyon távol állnak a valóságtól.

A hátfájás nem könnyű téma.

Ha azt mondjuk, hogy hátfájás, akkor három különböző területre gondolunk: felső,- keresztcsonti- és hátközép fájdalomra. Számos csodakezelés és könyv van, amely próbálja enyhíteni a rossz érzést. Néhány ezek közül nagyon jól működik, de vannak, amik csak a pénzt szedik ki az emberből, és a fájdalom pedig évekig elkísér a mindennapokban.

Ez a cikk próbál segítséget nyújtani és eligazodni az interneten fellelhető mítoszok között.

Forrás:
depositphotos, unsplash.com

1. A hátfájás a kor előrehaladtával egyre rosszabb lesz

Valószínűleg azt gondolod, hogy ha a 89 éves nagymama alig tud menni, akkor jobban fáj a háta, mint neked. Ez valószínűleg nem igaz! A felső, keresztcsonti és középső háti szakasz fájdalmai sokkal gyakoribbak a fiatalok között (30-50 évesek). A kutatások azt bizonyítják, hogy 55 fölött már kevésbé fáj az ember háta. Megfelelő életstílus mellett kordában lehet tartani a gerinc elváltozásait, így nem szükségszerűen lesz fájdalmas az élet.

Ha megtalálja az ember a helyes kezelési módot, akkor a hátfájás teljesen elmúlhat, vagy legalábbis csökken az idő múlásával.

2. Kemény vs. puha matrac

A kemény matracot szokták ajánlani az orvosok, de ennyi erővel miért nem alszik az ember inkább a földön? Talán azért, mert nem segít a hátfájáson.

A CBS News tanulmánya szerint a túl kemény matrac nem támasztja alá megfelelően a testet, a mellet, fájdalmat okozhat a csípő és a vállak területén. Ha túl puha, akkor belesüllyedsz, és nehezebben tudsz mozogni, ami merevséget, fájdalmat és nehéz ébredést eredményez. A tanulmány a közepesen kemény matracot javasolja, amivel megelőzhetővé válnak az előbbi problémák. 

A cikk itt még nem ért véget! A további mítoszokért kattintsatok ide >>>!

Domokos Enikő személyi edző

Lehet, hogy eddig rosszul edzettetek? – A leggyakoribb hibák a neten terjedő fitneszvideókban

A csináld magad blogoknak, vlogoknak és videóknak hála ma már nemcsak főzni, sminkelni, barkácsolni tanulhatunk meg otthon 10 perc alatt, de egyszerre egy „szempillantás” alatt ki is gyúrhatjuk magunkat. Feltéve, ha jól csináljuk, mert bizony vannak olyan gyakorlatok, amelyeket könnyű rosszul bemutatni és ezáltal rosszul elsajátítani – a helytelenül végzett gyakorlatok pedig nemcsak eredménytelenek, de balesetveszélyesek is. Domokos Enikő személyi edző segít. Kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek