simone-van-der-koelen-435823-unsplash

Másképpen hatnak a gyógyszerek a férfiakra és a nőkre

Gondoltátok volna, hogy a nemünk is befolyásolja azt, hogy a szervezetünk miként dolgozza fel a különféle gyógyszereket, különösen a fájdalomcsillapítókat és az antidepresszánsokat? Eddig erre valamiért mégsem figyeltek a szakemberek.

A legtöbb ember gond nélkül bekap egy pirulát, ha rosszul érzi magát. A szakemberek azonban figyelmeztetnek, hogy a gyógyszer hatékonysága nem csupán a dózistól és a napszaktól, de a nemünktől is függ.

Ennek oka egyszerű: a hormonok és a gének nagyban befolyásolják, hogyan dolgozza fel a szervezet a gyógyszert. A friss kutatás azt is kiemeli, hogy manapság a nők olyan gyógyszereket szednek, amelyeket soha nem teszteltek kimondottan nőkön. A legtöbbször ugyanis azt hiszik a tudósok, hogy férfi és nő között nincs különbség ebben a tekintetben.

A Cell Metabolism című szaklapban publikált kutatás szerint fontos volna, hogy külön férfiakon és külön nőkön is teszteljék a különféle gyógyszereket, a gyakran egészen eltérő hatásmechanizmus miatt.

„A korábbi kutatások már bizonyították, hogy az Ibuprofen főként a férfiak számára hatékony fájdalomcsillapító, a nők esetében inkább az opioid fájdalomcsillapítók működnek. Míg a nők jobban reagálnak az SSRI antidepresszánsokra, a férfiak a triciklusos antidepresszánsok szedése esetén érik el nagyobb valószínűséggel a kívánt hatást” – mondja a tanulmány szerzője, Deborah Clegg professzor, a kaliforniai Cedars-Sinai Kórház munkatársa.

A szakember szerint problematikus, hogy minden kutatást - nem csak emberek esetében – férfiak, hímek bevonásával végeznek, és ideje volna külön tesztelni a gyógyszereken a nőkön, nőstényeken is.

keretes kérdőjel

Lehet, eddig rosszul vettük be a fájdalomcsillapítókat?

Amikor betegek vagyunk őrülten követjük a betegtájékoztató utasításait, mikor és hogyan kell pontosan bevenni, de persze ahány gyógyszer, annyiféle variáció létezik. Egy valami azonban biztos volt eddig: evés közben vagy után kellett bevenni a csodapirulát.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.