tetoválás

„Hogy fogsz kinézni, ha megöregszel?” – Minden, amit tetováltatás előtt tudnotok kell

Ha ti is azon gondolkoztok, hogy mintát varrattok a bőrötökbe, akkor nem árt, ha néhány dologgal tisztába kerültök, mielőtt belevágtok – függetlenül attól, hogy egy kis szívecskéről vagy egy egész kart takaró alkotásról van szó.

Hol és kivel?

Fontos, hogy megbízható szalonban tiszta, steril körülmények között készüljön a tetoválásotok, hiszen rengeteg fertőzést összeszedhettek a folyamat közben.

Olyan tetoválóművészt válasszatok, akit mások is ajánlanak. Előfordulhat, hogy a tetováló megkér titeket, találkozzatok vele személyesen, mielőtt konkrét időpontot egyeztettek. Ez jó hír, mert arra utal, hogy felelősségteljes, a szakma szabályait komolyan kezelő szakemberről van szó.

Azért akar találkozni veletek, hogy láthassa, milyen állapotban van a bőrötök: milyen a „minősége”, aktuális állapotát. Alaposan szemügyre veszi a tetoválásra szánt területet, nincs e rajta elváltozás. Akár egy anyajegy is útban lehet – és higgyétek el, aki megbízható tetováló, egészen biztosan nem vállal anyajeggyel érintett területet. De lehet olyan fertőzés vagy elváltozás, ami mellett tilos a tetoválás. Ezt jelzi felétek, bőrgyógyászhoz, orvoshoz vezényel időpont belövés helyett.

A minta

Mielőtt elhamarkodott döntést hoztok, képzeljétek el a mintát a testeteken, fontoljátok meg, pontosan hova kerüljön. Ezt befolyásolhatja a munkátok, a társadalmi státuszotok éppúgy, mint a szimpla ízlésetek. A számotokra fontos emberektől kérhettek tanácsot, hogy illik-e hozzátok a minta, vagy szerintük hol mutatna a legszebben a testeteken.

Kovács Héda

Valóban szüzek vérében fürdött Báthory Erzsébet? – erről is megkérdeztük a Budapesten élő leszármazottját

A Guinness-rekordok könyve a legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosként tartja számon. A legenda szerint 600 fiatal lányt kínzott és ölt meg, szüzek vérében fürdött, és leszbikus orgiákban vett részt. Báthory Erzsébet a történelem talán leghírhedtebb nőalakja. Leszármazottjával, Kovács Hédával beszélgettünk >>>

A folyamat

Nyilván említeni sem kell, tisztában vagytok vele, hogy a tetoválás elkészítése nem éppen fájdalommentes eljárás, azonban semmiképp nem elviselhetetlen. Abszolút tőletek függ, hogyan élitek meg, ugyanis mindenkinek különböző a fájdalomküszöbe. Van aki „kizárja” a külvilágot, zenét hallgat, más sziszeg, és alig várja, hogy véget érjen a tűpróba.

Más meg elalszik tetoválás közben.

Forrás:
unsplash.com

A kezelés

A szalonban pontosan el fogják mondani nektek, hogy hogyan kell ápolnotok a tetoválást, de ha esetleg mégsem, vagy kimenne a fejetekből, akkor ezeket a lépéseket mindenképp tartsátok észben:

  1. Miután elkészül a tetoválás, a művész bekeni kenőccsel az alkotást és beköti folpack-kal.
  2. Ha hazaértetek és eltelt 2-3 óra a „bevatkozás” óta, akkor levehetitek a fóliát, egy nagyon picit vízzel benedvesített papírtörlővel (semmiképpen nem babapopsitörlővel vagy egyéb illatosított termékkel!) töröljétek át a felületet és kenjétek be vékony rétegben azzal a kenőccsel, amit a szalonban javasoltak nektek.
  3. Ezután szellőztessétek pár percet majd helyezzétek rá újra a folpack-ot.

Az, hogy hány napon keresztül kell majd fóliáznotok a 'sebet' attól függ, hogy mennyire viselte meg  a bőrötöket az eljárás, de még a legnagyobb mintákat sem szokták 2-3 napnál tovább fóliázni, mert kárt tehet az alkotásban. Sosem szabad hagynotok, hogy a tetkó kiszáradjon és tilos kapargatnotok vagy lehúznotok róla a lehámló félben lévő bőrt. Ha betartjátok ezeket a lépéseket, a tetoválásotok nagyjából három hét alatt szépen begyógyul majd.

Az elkészült, friss tetoválást tilos fürdőkádban áztatni és bármilyen szappannal avagy tusfürdővel megmosni.

A készülődés

  • Mielőtt beültök a tetováló székbe, fontos hogy egyetek és igyatok, mert könnyen rosszul lehettek, és a tetoválás elkészítése nem pár perc alatt zajlik le. Figyeljetek oda a belső hidratálásra. A belülről hidratált, feszes bőrre öröm tetoválni.
  • Mielőtt elindultok, zuhanyozzatok le, ezzel is csökkentve a fertőzések kockázatát.
  • Vigyetek magatokkal innivalót, és ha bármi kérdésetek akadna, tegyétek fel a tetoválónak.
  • Ne igyatok alkoholt előtte egy nappal már, és közvetlenül a tetoválás alatt sem.
  • Frissen napoztatott, kipirult bőrrel ne menjetek tetováltatni, és akkor se, ha egész nap a Balatonban vagy a tengerben áztattátok magatokat. Nem lesz jó minőségű a tetoválás, ha kiázott a bőrötök.
  • Legyetek türelmesek magatokkal és a művésszel szemben is, és ha úgy érzitek egy kis pihenésre vagy levegőre van szükségetek, akkor bátran szóljatok.

Elfogadás

Ha belevágtok, jobb ha előre tudjátok, hogy nem olcsó mulattság, de a minőségért megéri pénzt áldozni rá.

Azzal sem árt tisztában lennetek, hogy úton-útfélen találkoztok majd olyan emberekkel, akik elítélnek a tetoválásotok okán, esetleg nem szép megjegyzéseket tesznek rátok vagy megkérdezik hogy „Hogyan fogsz majd kinézni mikor megöregszel?”, „Miért csúfítod el magad?”.  Ezekre az emberekre rá kell mosolyogni , hiszen nem veletek elégedetlenek, hanem leginkább önmagukkal nincsenek jóban. Szóval fel a fejjel, ha nektek sokat jelent az a minta, mert valami fontos dolgot szimbolizál, vagy egyszerűen csak magabiztosabbak vagytok tőle, akkor senki ne álljon az utatokba.

A „Hogyan fogsz majd kinézni mikor megöregszel?” kérdésre pedig roppant egyszerű a válasz... „Ugyanúgy mint mindenki más, csak sokkal menőbben.”

csirmaz peter1

„Mindjárt hányok tőled” – Miért ítélkezünk ismeretlenül mások felett?

Három ember él tetovált szemgolyóval Magyarországon. Csirmaz Péter az egyik. 25 évesen több életveszélyes testmódosításon van túl. Első piercingjét 15 évesen csináltatta. Ha minden a tervek szerint alakul, nyár végére valószínűleg alig marad érintetlen bőrfelület a fején. "A testem a templomom" téma kapcsán vele találkoztunk >>>