Egyéb kategória

Stresszmentes költözés 7 lépésben

Aki valaha költözött, az jó ideig – sokszor évekig – nem is szeretne hallani a dologról, nem hogy csinálni. Pedig szervezéssel, tervezéssel a költözést amatőrként is csinálhatjátok profin. Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó többször is költözött már életében, de a következőkben a nála profibbak tippjeit is olvashatjátok.

vous - 2018.07.04.
Stresszmentes költözés 7 lépésben

Egy költözés mindig nagy változást jelent: ott hagyjuk a saját kis kuckónkat és egy új helyen próbáljuk felhúzni az otthonunkat. Minden apróságot be kell csomagolni az egész lakásban, le kell cipelni az autóhoz, ki kell takarítani, az új lakásban pedig jöhet megint a takarítás és a kirámolás… egyszerűen kimerítő. Személy szerint költöztem városon belül, másik városba és váltottam már országot is, így bőségesen van tapasztalatom a költözés terén.

Úgy gondoltam, hogy ahhoz, hogy otthonszervezési tanácsadóként a személyes tapasztalataim felül is hasznos információkat tudjak nektek nyújtani, konzultáltam egy profi költöztető céggel is.

1. Minimalizáld a cipelendőt! – 2 hónappal előtte

Ha nem SOS költözöl, akkor egy-két hónappal előtte haladj végig a lakáson és válogasd át a dolgaidat. Helyiségenként vagy tárgytípusonként is haladhatsz, a lényeg, hogy amire már nem lesz szükséged az új helyen, attól válj meg. (Jöhet az adománybolt, szemetes zsák, elajándékozás vagy az eladás!) Én azt találom a legjobb vízválasztó kérdésnek, hogy külföldre magammal vinném-e az adott tárgyat. Ha annyit azért nem hurcolnám, mert megvehető ott is, nem is nyúltam hozzá évek óta, azt se tudom már, hogy kitől kaptam, akkor a szomszéd városban sem lesz rá szükségem.

Ez két dologra is jó lesz: egyrészt kevesebb csomagolandó és cipelendő cuccod lesz a költözéskor, hiszen például a maradék élelmiszereket még van időd felhasználni. Másrészt pedig képbe kerülsz a költöztetendő tárgyakkal kapcsolatban, így jobban fel tudod mérni, hogy mennyi csomagolóanyagra lesz szükséged.

Forrás:
unsplash.com

2. Szerezd be a csomagolóanyagot! – 2 héttel előtte

Ha csak ritkán költözöl és fontos, hogy a költségek alacsonyan maradjanak, akkor érdemes körbejárni a közeli szupermarketeket és elkérni a banánosdobozokat. Jól pakolható és ingyen van, de sajnos nem zárható, így sérülhetnek benne a dolgaid. Ráadásul a tárgyakat is okosan kell elrendezni benne, hogy ne szakadjon ki az alja, hiszen nem költöztetésre lettek kitalálva. Ez szerintem tényleg csak akkor megoldás, ha magad cipekedsz és te vállalod a felelősséget a balesetekért.

Ha belefér a büdzsébe pár ezer forint költség, akkor már érdemes beruházni profi költöztető dobozokra. Egyszerű, barna doboz, ami praktikus – semmi design és csilivili. Zárhatóak, az oldaluk úgy van kialakítva, hogy kényelmesen foghasd és akkora méretűek, amibe bőségesen pakolhatsz, anélkül, hogy a doboz megadná magát a lépcsőház közepén. Kipakolás után lapra hajthatóak és elférnek a kamrafalnál a következő költözésig vagy rögtön továbbadhatóak a baráti körben.

Mennyi az annyi?

Ha a szükséges minimummal költözöl, akkor viszonyításképp egy főre és egy egy szobás lakásra számítva körülbelül 8-12 nagy költöződobozra lesz szükséged, ezen felül lesz 1-2 bőröndnyi ruha és a bútorok. A személyek számának és a lakás méretének növekedésével ez arányosan nő, de nagyjából ezzel tudsz kalkulálni.

Jó, ha a plüssállatkért, a takarók, a ruhák a könnyen elszakadó kukás zsákok helyett inkább néhány erős, vállra vehető zsákszatyorba kerülnek.

Tipp: ha a ki-bepakolás során az utcán is le kell tenni a csomagokat, akkor festékboltban pár száz forintért lehet olyan, erősebb fóliát venni, amely az időjárás viszontagságaitól megóvja a csomagokat.

Továbbá érdemes beszerezni széles ragasztószalagot a dobozok leragasztásához, színes filceket, etikettcímkét a jelöléshez, ollót, csavarhúzót és imbuszkulcsot a csomagoláshoz és a bútorokhoz: ezek mindig legyenek kéznél.

A további 5 tippért kattintsatok ide, és olvassátok tovább a cikket!

Ajánlott cikkek