Egyéb kategória

Ezt tanítja nekünk a szoptató apuka vírusként terjedő fotója

Nagy port kavart az elmúlt napokban a szoptatós apuka vírusként terjedő fotója a Facebookon: több mint 44 ezren reagálták arra a férfira, aki épp babáját cicizteti egy képen. De vajon miről is van szó, és hogyan lehet az információ segítségére az átlagos kisbabás családoknak?

vous - 2018.07.09.
Ezt tanítja nekünk a szoptató apuka vírusként terjedő fotója
Objektum doboz

A történet egyszerű: Maxamillian Kendall Neubauer párja, April sürgősségi császárral hozta a világra babájukat, amelynek során komplikációk léptek fel. Az anya hosszabb ideig komolyabb kórházi ápolásra szorult, amelynek eredményeként a tejelválasztás nem indulhatott meg időben, és babája mellett sem lehetett.

A kicsit persze ilyenkor is kell táplálni, azonkívül megnyugodni is leginkább testközelben tud. Létezik egy egyszerű, költséghatékony módszer, ami ilyenkor segít: a fecskendő-tápszonda kombináció. A baba egészen kisméretű tápszondát kap a szájába, amit a mellbimbóhoz erősítenek, a fecskendőből pedig közben áramlik a lefejt tej, tápszer a kis szájába.

Hogy ez miért jó, miért nem érdemes inkább azonnal cumisüveghez nyúlni? Ennek több oka is van:

Objektum doboz

1. A cumizavar komoly veszély.

Cumisüvegből teljesen másképpen kell szivattyúzni az anyagot, mint ciciből, ezért a legtöbb babát ez összezavarja. Ha élete első szakaszában csak cumisüveggel találkozik, 99 százalék – igaz, sosem 100 –, hogy soha nem érez rá a helyes szopitechnikára, vagyis onnantól édesanyja nem tudja őt szoptatni. Ha a ciciben nincs (még) tej, a tápszonda + fecskendő kombó sokat segít a tanulási folyamatban.

2. A szoptatás nem csak etetés.

A babáknak, különösen az újszülötteknek testközelségre, testmelegre van szükségük. A szopómozdulat megnyugtat, ellazít, az anyatejnek – ezt a tudomány már igazolta – fájdalomcsillapító hatása van. Ha az édesanyánk nincs lehetősége megadni ezt, az apuka átveheti ezt a szerepet. A gyereknek nincsenek előítéletei: ő csak a szopómozgás nyugtató hatását, és szülője megnyugtató közelségét érzi, ami segíti őt a fejlődésben.

3. A tejelválasztást az anyáknál segíti, ha a mellett a baba ingerli.

Egy kicsit elszakadva képen látható különleges helyzettől: amíg a tejelválasztás a szülést követően meg nem indul, és a kereslet-kínálat be nem áll, a babát nagyon sokszor kell mellre tenni. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a tej nem a szoptatós teától és malátától indul meg, hanem a babától: az ingertől, amit a mell felé küld. Ha nem kap cserébe tejet, az ingerlésről persze leszokik (valamit valamiért), így a tápszonda-fecskendő kombó megint csak hasznos segítség a tejtermelés segítésére.

Ezt a módszert többnyire koraszülött, sérült, gyenge babáknál alkalmazzák, hogy javauljon technikájuk, hiába erőtlenek, de akkor is jól jöhet, ha az anya ideiglenesen nm tud szoptatni betegség vagy épp speciális gyógyszerezés miatt.

A bátor apukának pedig ezúton gratulálunk, amiért fel merte vállalni ezt a megoldást, hogy minél több szoptatási nehézséggel küzdő család értesüljön róla!

Objektum doboz

Címkék: #szoptatás
Ajánlott cikkek