Alfajores argentín vajkaramellás kókuszos töltött keksz

Alfajores, az ellenállhatatlan karamellkrémes töltött keksz

A töltött kekszek minden változatban nagy kedvencek, kezdve a békebeli lekváros linzertől a gyerekkorunkat megédesítő pilóta-kekszen át a ma oly menőnek számító csokis-vajkrémes oreóig... Az alfajores Dél-Amerika emblematikus süteménye, nagyon omlós a tésztája, de igazán ellenállhatatlanná a tejkaramellás tölteléke teszi...

Az alfajores (ejtsd: alfahoresz) Argentína kedvenc süteménye, eredetileg a spanyol hódítók vitték magukkal, de a keksz történek bája, hogy ők pedig az észak-afrikai araboktól, móroktól vették át még korábban, és nem csak kilométerben tett meg nagy utat, de összetevőiben is nagy változásokon ment keresztül az évszázadok során. A mai argentin változat lényege, hogy a keksz liszt és kukoricakeményítő keverékéből készül, ettől nagyon omlós és könnyű, és töltelékként sűrű tejkaramellát, úgynevezett dulce de lechét használnak, majd az egészet még kókuszreszelékben meghempergetik - a kókusz a karamellre tapad, és isteni ízkombináció és egy ugyancsak mutatós töltött keksz a végeredmény.

A fantasztikusan sűrű és illatos, ragacsos finomság, a tejlekvárnak is nevezett dulche de leche úgy készíthető el a legegszerűbben, ha konzerv sűrített tejet dobozostul vízben főzünk, mindjuk jó sok idő, 2-3 óra is szükséges hozzá, viszont minimális munkával készül, és isteni finom máshoz is, akár fagyikelyhet, gyümölcssalátát, palacsintát is megbolondíthatunk vele.

   
A töltött kekszek minden változatban nagy kedvencek, kezdve a békebeli lekváros linzertől a gyerekkorunkat megédesítő pilóta-kekszen át a ma oly menőnek számító csokis-vajkrémes oreóig... Az alfajores Dél-Amerika emblematikus süteménye, nagyon omlós a tésztája, de igazán ellenállhatatlanná a tejkaramellás tölteléke teszi...

Az alfajores (ejtsd: alfahoresz) Argentína kedvenc süteménye, eredetileg a spanyol hódítók vitték magukkal, de a keksz történek bája, hogy ők pedig az észak-afrikai araboktól, móroktól vették át még korábban, és nem csak kilométerben tett meg nagy utat, de összetevőiben is nagy változásokon ment keresztül az évszázadok során. A mai argentin változat lényege, hogy a keksz liszt és kukoricakeményítő keverékéből készül, ettől nagyon omlós és könnyű, és töltelékként sűrű tejkaramellát, úgynevezett dulce de lechét használnak, majd az egészet még kókuszreszelékben meghempergetik - a kókusz a karamellre tapad, és isteni ízkombináció és egy ugyancsak mutatós töltött keksz a végeredmény.

A fantasztikusan sűrű és illatos, ragacsos finomság, a tejlekvárnak is nevezett dulche de leche úgy készíthető el a legegszerűbben, ha konzerv sűrített tejet dobozostul vízben főzünk, mindjuk jó sok idő, 2-3 óra is szükséges hozzá, viszont minimális munkával készül, és isteni finom máshoz is, akár fagyikelyhet, gyümölcssalátát, palacsintát is megbolondíthatunk vele.


Alfajores - karamellkrémes-kókuszos keksz

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg kukoricakeményítő
  • 2 tojás + 1 tojássárga
  • 10 dkg lágy vaj
  • 10 dkg porcukor


A tejkaramellhez:

  • 1 konzerv (40 dkg) sűrített tej

Valamint:

  • 5 dkg kókuszreszelék

Az elkészítéshez kattintsatok IDE!

Forrás:
Depositphotos