Górcső alatt - A szolgálólány meséje

Górcső alatt - A szolgálólány meséje

Gileád rémisztő utópiájának története emberek millióinak lopta be magát a szívébe, a főszereplő, Offred (vagyis June) kalandjait pedig lélegzetvisszafojtva követjük hétről hétre. De biztosan értjük, miről is szól ez a sorozat? Elképzelhetetlen, hogy ez egyszer velünk is megtörténhet? 

Mi jut eszünkbe az Amerikai Egyesült Államokról? Valószínűleg a lazaság, a szabadság és az elfogadás azok a szavak, amik először beugranak. Ez a sorozat azonban minden felrúg, amit eddig Amerikával kapcsolatban gondoltunk.

Objektum doboz

Gileád Köztársaság egy totalitárius társadalom az Egyesült Államok helyén, ahol a zuhanó születési számok okán a nőknek többé semmi joguk nincs, akik pedig termékenyek, szexuális rabszolgaként használnak, hogy a világot megmentsék a kipusztulástól. A helyzet elrettentő és szörnyű, a sorozat figyelemmel követésekor pedig egyre inkább kiderül, hogy a “Föld népességének megmentésénél” sokkal fontosabb lesz itt is a teljes hatalom megszerzése.. De ez valóban teljesen irreális jövőkép? Az egészségtelen táplálkozás, a környezeti katasztrófák vajon előidézhetnek olyan folyamatokat, amitől a nők nagy része végül terméketlenné válik? És ha igen, akkor mi történne? A nagy hatalmak hogyan és miként próbánák a helyzetet csillapítani? Ha tényleg csupán néhány nő maradna, akik szülni képesek, engednék őket szabadon dönteni bármiről is? A válaszokat persze nem tudhatjuk, de az biztos, hogy ez a sorozat megkívánja a többrétű gondolkodást, ami mi nagyon szeretünk!