Műanyagmentes július – 5 + 1 tipp a kihíváshoz

Műanyagmentes július – 5 + 1 tipp a kihíváshoz

Kertész Kriszta a minimalista életmódról, tudatosságról, ayurvédáról blogol Green Veda című blogján. A műanyagmentes július kapcsán kezdőknek ad tippeket ahhoz, hogyan tudnak kevesebb műanyaggal létezni a mindennapokban.

A július 2011 óta a “műanyagmentesség” hónapja azok számára, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet, és a fenntarthatóságot. De miért is fontos odafigyelni arra, hogy

nemcsak júliusban, hanem egész évben kerüljük, vagy legalább minimálisra csökkentsük a műanyagok használatát?

A műanyag használati tárgyak és a csomagolóanyagok már olyannyira részei a mindennapoknak, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi hulladékot termelünk a használatukkal. A bambusz vs. műanyag fogkefe című videómban már beszéltem arról, hogy a műanyag hulladék milyen károkat tud okozni a környezetünkben, és miért fontos, hogy ha valamire van biológiailag lebomló alternatíva, válasszuk azt.

Objektum doboz

Tény, hogy sok műanyag újrahasznosítható, de a nagy részük mégis az óceánokban vagy szeméttelepeken végzi, és több száz év szükséges ahhoz, hogy az anyaguk bomlásnak induljon. A vizeink mára tele vannak műanyag szemét szigetekkel, amik egyre csak nőnek. A madarak és a halak sajnos megeszik a műanyag hulladékot, és emiatt tömegesen pusztulnak el.

Nemrég azt olvastam, hogy a kutatók azt jósolják, hogy 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Ijesztő…

A műanyagmentes július mozgalom lényege, hogy minden egyes vásárlás alkalmával gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e a műanyag dolgokra, vagy tudjuk helyettesíteni mással.

A kihívásnak az is a célja, hogy mindez szokássá váljon, és az év többi részében is figyeljünk oda a fogyasztási szokásainkra. Épp most jelent meg egyébként az a hír, hogy pl. a Lidl üzletlánc szupermarketeiben 2019 végéig kivonják a forgalomból az egyszer használatos műanyag termékeket, vagyis többek között a szívószálakat, műanyag poharakat, tányérokat, evőeszközöket, fültisztító pálcikákat. Ezekre is vannak ugyanis már környezetbarát alternatívák, és a tulajdonos átfogó műanyagcsökkentési stratégiát kezdett a Lidl és a Kaufland üzleteiben.

Tudom, mindezek ellenére nem könnyű kiiktatni a mindennapokból a műanyagot, de ha már valaki törekszik rá, sokat tesz a környezetért.

Összegyűjtöttem 5 + 1 olyan egyszerű tippet, amelyek csak kis odafigyelést, de nagy változást jelentenek.

1. Használj újratölthető palackot

Ha eddig műanyag vagy papírpohárból ittad a kávédat, cseréld le újratölthető termoszra vagy pohárra. Ezeket most már szinte minden szupermarketben és kávézóláncnál lehet kapni. Én teljesen leszoktam az eldobható műanyag vizespalackokról is, már régóta újratölthetőt használok ebből is.

A további 4 + 1 tippet ide kattintva olvashatjátok el.

Szemét, piknik! – Így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Szemét, piknik! – Így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Mióta kicsit többet foglalkozom a hulladékmentes életmód témájával, sokszor belegondolok, hogy egy-egy tevékenységgel mennyi szemetet termelünk, és hogyan lehetne ezen változtatni. A vásárlásainkkal ugyanis rengeteg szemetet termelünk, ugyanakkor minden vásárlás egy jó lehetőség arra is, hogy védjük a környezetet.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.