Egyéb kategória

Tisztábbak Európa vizei, de még mindig nem elég tiszták

Az Európai Unió tagállamai az elmúlt években tettek ugyan lépéseket és haladást értek el a folyók, tavak, part menti vizek és a talajvíz minőségének javításában, de sok teendő maradt még számukra, az európai vizek többségének állapota ugyanis nem felel meg az EU vízminőségi minimum követelményeinek – állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kedden közzétett jelentése.
 

vous - 2018.07.10.
Tisztábbak Európa vizei, de még mindig nem elég tiszták

A jelentés szerint – amely több mint 130 000 európai uniós folyó és tó, part menti és felszín alatti víz, valamint vizes élőhely állapotát vizsgálta – az EU-tagállamaiban a felszíni vizeknek csak 40 százaléka éri el ökológiai szempontból a jó minőséget, míg azok kémiai vízminősége 38 százalékban jó.

Ökológiai szempontból különösen jó állapotban vannak Skandinávia északi részének, Skóciának, Észtországnak, Szlovákiának, Romániának és egyes földközi-tengeri területeknek a vizei. Rossz állapotban vannak Közép-Európa vízgyűjtőmedencéi, a nagy folyók alsóbb szakaszai – olvasható a jelentésben.

A Természetvédelmi Világalap az EEA jelentése alapján lehangolónak nevezte Európa vizeinek állapotát: jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40 százaléka egészséges, Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20 százaléka van jó ökológiai állapotban – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A WWF felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok elodázzák a 18 éve elfogadott európai uniós szabályozást. “Édesvizeink állapota sokkoló. Az eredmények nem meglepőek annak ismeretében, hogy a tagállamok az elmúlt 20 évben az EU vizekre vonatkozó irányelveivel kapcsolatos jogi kötelezettségeket nem vették komolyan” – idézi a közlemény Andreas Baumüllert, a WWF Európai Irodájának szakértőjét. “Régóta határozottabb fellépést várunk Európa vízkészleteinek védelméért és megőrzéséért, és csak remélni tudjuk, hogy ez a jelentés felráz mindannyiunkat” – mondta a szakértő.

Közleményük kiemeli, hogy Magyarország felszíni vizeinek állapota nagyon kis százalékban éri el a jó ökológiai állapotot. A felszíni vizek Kelet-Európa viszonylatában – például Romániához képest – is rossz ökológiai állapotban vannak. A felszín alatti vizek mennyiségi és kémiai szempontból jobb állapotban vannak, mint a felszíni vizek. Ugyanakkor a felszín alatti vizek jó mennyiségi állapota szempontjából az EU utolsó öt tagállamába tartozunk. Ez azt jelenti, hogy a felszín alatti vizek könnyen veszélybe kerülhetnek a későbbiekben azok túlhasználata, valamint a kapcsolódó felszíni vizes élőhelyek leromlása miatt.

Olvassátok el a cikk végét is ITT!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek