Egyéb kategória

Veszélyes növények a kertben – Ismeritek őket?

A játszótéren, a kertben, de saját lakásunkban is találkozhat olyan növénnyel a gyerek, amelyik akár mérgezéses tünetekkel járó rosszullétet is okozhat. Szülőként készüljünk fel jó előre, hogy meg tudjuk előzni ezeket a baleseteket.

vous - 2018.07.10.
Veszélyes növények a kertben – Ismeritek őket?

A világgal ismerkedő kisgyerek mindent a szájába vesz, megkóstol, belemarkol a virágföldbe, és elcsócsál egy-egy levelet vagy virágot is. Persze minden erőnkkel igyekszünk távol tartani ettől, de az érdekes növények fogdosása, megcsodálása, a bogyók megkóstolása a későbbi életkorokban is nagy kísértést jelent. A játszótereken, köztereken nem ültethetjük át a virágokat, de saját kertünkből kigyomlálhatjuk azokat, amelyek mérgező hatásúak.

A kertben

Az egyik legveszélyesebb növényi „ellenség” a trombitavirág, mert érdekes, látványos, tömegesen nő, és nehéz kiirtani. A gyerek hamar kedvet kaphat a trombiták megfújásához, ám a növény erős hallucinogén. A nyáron a szabadban tartott, gyönyörű virágokat hozó leander is mérgező, ne hagyjuk, hogy a kíváncsi gyerek hozzáférjen, mert hányást, hasmenést, verejtékezést, görcsöket, szívritmuszavart okozhat.

Egy másik, szinte mindenhol megtalálható, izgalmas növény a vérehulló fecskefű, amelynek nedvével szemölcsöt gyógyítanak, és olykor a kislányok körmöt is festenek. Nincs is ezzel semmi baj egészen addig, amíg a kis gyomorba nem kerül a növényből, ekkor mérgezéses tüneteket vált ki, súlyos esetben légzési nehézségeket is okozhat.

Szép zöldek, de nem ehetők

A tiszafa is gyakori vendége kertünknek, látványos sötétzöld levelei, piros bogyói nagyon jól mutatnak. Ám a növénynek szinte minden része igen erősen mérgező, izomremegést, szédülést, nagyobb mennyiségben halált okozhat. Érdemes inkább kivágatni a növényt, és a gyökereit is kiásni a földből. Ugyanígy szabaduljunk meg inkább a bukszustól is, mert hiába vágjuk formára, levelei mérgező hatásúak, hányást, bélpanaszokat, görcsöket válthatnak ki.

A fagyal, a ricinus, a gyöngyvirág vagy a borostyán bogyói is kívánatosnak tűnhetnek a gyerekek szemében, de ezek is mérgezők, ha tehetjük, irtsuk ki őket a kertünkből, vagy kerítéssel óvjuk a kíváncsi gyerekkezektől. Szintén mérgező a csattanó maszlag, a gyűszűvirág, a lilaakác, a rebarbara levele is.

Folytassátok a cikket!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek