Egy életre jegyezzétek meg! – ezt (t)egyétek hányás-hasmenés esetén

Ne ijedjetek meg tőle, de legyetek tisztában vele, mi az a ciszta

Ki ne esne kétségbe, amikor az ultrahangon vagy más vizsgálaton csomót találnak a testében? Pedig sok esetben nem is rosszindulatú daganatról van szó, hanem cisztáról. Persze ez is okozhat gondokat, de ahhoz, hogy kezeltethessük őket, először is fel kell ismernünk, és tudnunk kell, mi az!

Először is tisztázzuk, mit nevezünk cisztának: a szervezetben bárhol megjelenő, folyadékkal vagy gázzal teli hólyagot, ami vagy okoz panaszokat, vagy – még – nem. A kötőszövetes tokkal körülvett zsákot az orvosok tömlőnek nevezik, és tényleg bárhol megjelenhet: a bőrben, az agyban, a belső szervekben, a leggyakrabban mégis a mellünkben és a petefészkünkben találkozunk vele. Nagy részük jóindulatú elváltozás, amit az orvosok akkor távolítanak el, ha nyomja a környező szöveteket, vagy a későbbiekben problémákat okozhat.

Miért nem rák?

A cisztát nagyon gyakran összekeverik a rákos daganattal. Persze tegyük hozzá, hogy a ciszták, bár alapvetően jóindulatúak, sajnos lehetnek rosszindulatúak is, és időnként bizony a rák előfutáraként jelennek meg, de, és ezt szögezzük le, az orvos által cisztának titulált tömlő csak ciszta, és nem tumor. Ez a kétfajta szövet teljesen eltér egymástól, még akkor is, ha a ciszta belsejében esetleg rákos folyamatok indultak el. Ahhoz, hogy a cisztánkról kiderüljön, ártalmas-e ránk nézve, szövetmintát vesznek belőle, azaz az alapos ultrahangvizsgálatok után biopsziát végeznek.

Petefészekciszta 

A legtöbb esetben a mellben vagy a hasban található csomó, amiről reszketve gondoljuk, hogy tumor, cisztának bizonyul, mi pedig fellélegezhetünk. Ezzel azonban még nem biztos, hogy véget is ért a kaland, mert a petefészekciszta például nagy károkat is okozhat. Hormonális változások, zavarok esetén gyakran alakul ki, vérzészavarokat, fájdalmat okozhat, nehezítheti a teherbe esést. Ha több cisztát is találtak, a vérünkből egyértelműen kiderült, hogy hormonális gondjaink vannak, és a pajzsmirigyértékeink sem megfelelők, valószínűleg policisztás ovárium szindrómánk, azaz PCOS-unk van, ami ugyan hosszadalmasabb kezelést igényelhet, és ideiglenesen meddővé is tehet, de ma már sokféle módon lehet csökkenteni a tüneteit. Ciszták képződésével járhat a másik félt nőgyógyászati betegség, az endometriózis is, de ezt az orvos hamar ki tudja zárni.

Ha érdekel a cikk folytatása nézzétek meg itt!

Forrás:
iStock