nő ágy

7 jel, hogy nem jó fogamzásgátlót használtok

A ciklushoz természetesen kapcsolódó, hormonális változások önmagukban is sok galibát okozhatnak az életetekben – elég a hangulatingadozásokra és a menstruációs fájdalmakra gondolnunk. A nem megfelelő fogamzásgátlóval viszont még minderre rá is tehettek egy lapáttal.

Talán nem is gondoltok arra, hogy az olyan, kellemetlen tünetek, mint a görcsök, hangulatváltozások, túl erős vérzés mögött a tabletta állhat. Ha ilyesmi nehezíti az életeteket, érdemes a fogamzásgátlóra is gyanakodnotok. Ha lehangoltnak, folyton fáradtnak érzitek magatokat, vagy általában nem jó a közérzetetek, akkor valószínűleg nem jó fogamzásgálót használtok. De vannak más jelek is: 

nő ágy szomorú
nő ágy szomorú
Forrás:
unsplash.com/Kinga Cichewicz

Túl erős vérzés és/vagy görcsök

Ezek olyan tünetek, melyeket éppen a fogamzásgátlók képesek megszüntetni, tehát ilyen esetben nagyon is érdemes megfontolni, hogy egy másik gyógyszerre váltotok.

Heves hangulatingadozások

A hangulatingadozásokról már volt szó, de ezek jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert ez a legkevésbé kézzel fogható tünet. Ha gyakran éltek meg nagy érzelmi kihágásokat, szorongást, depresszív érzések törnek rátok, akkor valószínűleg másik tablettára van szükségetek.

Több pattanás

Ez szintén olyan tünet, melyet enyhíthet a fogamzásgátló. Ha egyébként is hajlamosak vagytok a pattanásokat, és a gyógyszer még ront a helyzeten, akkor talán ideje váltani.

És a többi, jellemző tünet vázlatpontokban:

  • Csökken a szexuális vágy
  • Radikálisan megváltozik az étvágy
  • Hányinger, szédülés, hányás
  • Mellfájdalom

Ha most kezdtétek el a fogamzásgátlót, akkor adjatok neki két-három hónapot. Ha addig a tünetek elmúlnak, akkor minden rendben, de ha nem, akkor érdemes megfontolni a váltást.