Zöldborsókrémleves vegán mindenmentes

Isteni borsóleves kicsit másképp – mentesen, egyszerűen, krémesen

A zöldborsót sokan szeretjük, mégis mostohán bánunk vele, 1-2 maroknyit a rizibizibe, a levesbe vagy raguba szórunk, hogy kicsit színesítse, de főszerepet ritkán szánunk neki. Pedig szuperegészséges, szemvidítóan zöld, és mindenmentesen is készíthetjük, egyszerűen, de nagyszerűen.

A zsenge és édes zöldborsó a nyár egyik legjobb csemegéje, még nyersen is isteni finom a hüvelyéből frissen kifejtve. Igaz, egy kicsit pepecselős a friss borsó kifejtése, és nemis túl szapora, mert valljuk be, ilyenkor a fele eltűnik a szánkban menet közben, hiszen olyan friss és roppanós...

Ráadásul tényleg csak akkor az igazi, ha jó zsenge, vagyis ha leszedés vagy megvásárlás után minél korábban felhasználjuk, mert az állás során a zöldborsó cukortartalma szép lassan – vagyis inkább elég gyorsan – keményítővé alakul, veszít az édességéből és keményebbé is válik. Ez a magyarázata annak, hogy a fagyasztott zöldborsó gyakran zsengébb és édesebb, mint a friss, hiszen ezeket villámgyorsan felhasználják és fagyasztják, megállítva ezzel a cukor-keményítő átalakulást.

A zöldsborsót - finomsága mellett - jótékony tulajdonságai miatt is érdemes szeretnünk és becsülnünk, mert

  • sok K- és B-vitaminokat tartalmaz, amelyek erősebbé teszik a csontjainkat és az idegrendszerünk működésére is jótékonyan hat,
  • csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét a benne található niacinnak köszönhetően,
  • rengeteg rostot tartalmaz, ami egyrészt eltelít, laktat, másrészt segíti az anyagcserét,
  • a benne lévő antioxidások jót tesznek az immunrendszernek, a szívnek és a fiatalságunknak is,
  • magas fehérje- és ásványi anyag tartalommal bír, vagyis szuper energiaforrás.

Ha szívesen barátkoznátok a borsóval ezek után, ez a szuper krémleves remek alap ehhez: isteni finom, selymes, lágy, melegen, langyosan, sőt jól behűtve is tökéletes, mindenmentes, vegán és diétás étrendbe is beilleszthető, lehetetlen nem szeretni!

A krémes, kókusztejes zöldborsóleves receptjéért kattintsatok ide >>>

Forrás:
Depositphotos
Forrás:
Depositphotos