Egyéb kategória

7 dolog, amit a pótfelvételiről tudnotok kell

Hónapok óta arról álmodoztok, mekkora élmény lesz végre egyetemre járni, de most kiderült, mégsem vettek fel? Ne keseredjetek el! Jelentkezzetek pótfelvételire! A Zsigmond Király Egyetemtől kaptunk egy sajtóanyagot, amelyben összeszedtek 7+1 tippet, mire figyeljetek oda.

vous - 2018.07.30.
7 dolog, amit a pótfelvételiről tudnotok kell

1. Mennyi időm maradt még?

A ponthatárok kihirdetése után, július 26. és augusztus 6. között tudtok a felvi.hu E-felvételi rendszerén keresztül jelentkezni. Ezért ne pazaroljátok az időtöket, jelentkezzetek mihamarabb, a pótfelvételi határideje gyorsan lejár!

2. Egyetlen dobásom van csak?

Igen, ezért okosan kell döntenetek. A pótfelvételi során csak egyetlen intézmény, egytelen szakára, és csak a nappali, vagy csak a levelező tagozatra tudsz jelentkezni. Ezért gondoljátok át, mi érdekel a legjobban, és milyen felvételi feltételeknek kell megfelelnetek.

3. Teljesen elfeledkeztem a felvételiről februárban. Maradt még esélyem?

Persze! Pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen megjelölt intézménybe sem vettek fel, vagy egyáltalán nem vettek részt a normál felvételi eljárásban. Ez azt is jelenti, ha két szakra jelentkeztetek, és az elsőre nem, csak a második helyre vettek fel, nem pótfelvételizhettek, hogy mégis bekerülj az elsőre.

De ki tudja, lehet, hogy a második ötlet lesz az igazi!

Forrás:
iStock

4. Februárban nem érdekelt egyik képzés sem. Most miért változna bármi?

Az egyetemek külön hirdetik meg a pótfelvételi során elérhető szakokat. Ezeknek a listáját várhatóan július 31-től találhatjátok meg a felvi.hu oldalán. Érdemes figyelnetek, mert akár olyan képzések is lehetnek köztük, amelyeket korábban nem hirdettek meg, ilyen például a ZSKE Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzése (F) is.

5. Kevesebb mint 280 pontom van. Érdemes így jelentkezni?

Bár az egyetemi alapszakokra legalább 280 pontot kell szereznetek, hogy bejussatok akár normál, akár pótfelvételi során, viszont abban az esetben is maradt esélyetek, ha ez nincs meg. Még mindig jelentkezhettek felsőoktatási szakképzésre, amelyeket (F) betű jelöl a képzések neve mögött. Ezekre a szakokra akár 240 pont is elegendő. Így a felsőoktatásban tanulhattok, ugyanakkor marad még két évetek további felvételi pontok gyűjtésére, és könnyebben bejuthattok legközelebb egy alapszakra.

6. Nincs emelt szintű érettségim. Ez gond?

A legtöbb esetben nem probléma, ha csak középszinten érettségiztetek, de elegendő pontszámotok van. Ennek azonban szakonként külön is érdemes utánanézni, mert különbözőek lehetnek a követelmények. Ha 2005 előtt végeztetek, és ezért nincs emelt szintű érettségitek, kiválthatjátok azt egy felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is.

7. Állami ösztöndíjas helyekre jelentkeztem februárban. Pótfelvételi során is kaphatok ösztöndíjat?

Sajnos nem, a pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely, csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket az egyetemek és főiskolák. Levelező szak választása esetén azonban egyszerre szerezhettek értékes szakmai gyakorlatot és diplomát. Rengeteg munkahely manapság már nagyon szívesen foglalkoztat diákokat, és megértő a vizsgaidőszakkal kapcsolatban is.

Ajánlott cikkek