Egyéb kategória

Fizetésemelést szeretnétek? – Itt az 5 pontból álló tuti stratégia

Fizetésemelést kérni nem rutinfeladat. Az ember lánya akkor is beleizzad a gondolatba, ha már a sokadik munkahelyén ül, hát még akkor, ha csak most tölti az idejét élete első munkahelyén. Claudia Kimich német pénzügyi szakértő szerint a következő ötpontos stratégia sokat segíthet. Lássuk!

vous - 2018.08.01.
Fizetésemelést szeretnétek? – Itt az 5 pontból álló tuti stratégia

1. Legyetek tisztában az erősségeitekkel!

Mit tudok az erősségeimről? Mit lát ebből a vezetőm? Biztosan fedi egymást a kettő, vagy másképp kellene magamat előadni? Az erősségek ismerete és megfelelő prezentálása (mit tudok, és miért jó ez a cégnek) értékes érvelés lehet akkor, ha fizetésemelést kértek.

2. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

Minél magabiztosabbak vagytok, annál nagyobb esélyetek van a fizetésemelésre. A magabiztosság azonban nem jelenti, hogy arrogánsan is viselkedtek, inkább azt, hogy pontosan tudjátok, mennyit ér a szakmai tudásotok. A fizetésemelés olyan beszélgetés, amelyre érdemes készülni: írjátok le a legfőbb gondolatokat, érveket, gyakoroljátok el a szituációt a tükör előtt, játsszátok el a barátotokkal vagy barátnőtökkel.

Sőt, akár fel is vehetitek videóra, hogy elemezhessétek.

Forrás:
depositphotos

3. Tartsátok fejben a számokat!

Mennyit szeretnétek keresni? Mennyi lenne az ideális? Mennyi az oké kategória? Mennyi az, amiért már nagyon fájna elvállalni? Mi az a bruttó? Mi a nettó? Ha izgultok, könnyen elveszíthetitek a fonalat, legyen fejben minden.

4. Ne áruljátok el, ha beérnétek kevesebbel is!

Ha megkapjátok a fizetésemelést, amit elsőre kértetek, eszetekbe ne jusson hozzátenni nagy örömötökben, hogy amúgy ez az álomösszeg volt, és beérnétek kevesebbel is. Nagyon sokat rontana a helyzeten – nem most, hanem egy legközelebbi alkalom esetén.

5. Ismerjétek fel, ha nem megy!

Először is, érdemes felismerni, melyik az a helyzet, amikor egyáltalán lehet fizetésemelést kérni. Ha egy cég épp gondokkal küzd, talán nem a legjobb alkalom. Ha nincs szó semmi ilyesmiről, akkor sem szabad a végtelenségig ragaszkodni ahhoz, hogy fizetéstemelést kaptok. Néha egyszerűen több bizonyítékra van szükségük a vezetőknek. Ilyenkor érdemes inkább arra rákérdezni, mikor tudtok visszatérni a kérdésre, és mit várnak tőletek.

Ha bizonytalan választ kaptok, vagy úgy tűnik, ebből SOHA nem lesz fizetésemelés, akkor érdemes elkezdeni szétnézni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.