Egyéb kategória

Ez zsír! De nem mindegy, hogy jó vagy rossz…

Nagy igazság, hogy nehéz egy dologról egyértelműen kimondani, hogy az fehér vagy fekete, jó vagy rossz. Mindennek megvan ugyanis a jó és rossz oldala is. Így van ez az emberi fogyasztásra alkalmas zsíroknál is. Szervezetünk 20-25 százaléka zsír. Egészséges táplálkozásról beszélve általában negatív színben tűnik fel a zsír, mint óriási többlet kalóriabevitelt jelentő, káros tápanyag. Pedig ez nem teljesen és nem minden zsírra igaz.

vous - 2018.08.14.
Ez zsír! De nem mindegy, hogy jó vagy rossz…

Először is több okból fontos, hogy szerepeljen mindennapi étrendünkben a zsír:

  • fontos energiatartalékot jelent szervezetünk számára
  • részben ebből is következően fontos szerepe van testünk hőháztartásának szabályozásában
  • mechanikai védő szerepe is van a zsírpárnáknak szervezetünkben
  • végül, de nem utolsó sorban: a kizárólag zsírban oldódó vitaminok csak zsír jelenlétében tudnak felszívódni

Másodszor: csak a telített zsírsavak károsak, illetve haszontalanok, amelyek az állati eredetű (sertés, baromfi) termékekben találhatók. A telítetlen zsírsavak kifejezetten hasznosak, sőt a telített zsírsavakkal ellentétben koleszterinszint csökkentő hatásúak. Ezek az olajos magvakban, halakban, tengeri állatokban, olívaolajban, egyes zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Fontos szerepük van az idegműködésben, a hormontermelésben és a sejthártya felépítésében is.

A cikk még nem ért véget, folytassátok ITT!

zsirok

zsirok
Forrás:
Sport4you
Ajánlott cikkek