„Meggyőződésből használom a Piñatex®-et, nem azért, mert olyan fancy” – A Tender Toes slow márka tulajdonosával beszélgettem

„Meggyőződésből használom a Piñatex®-et, nem azért, mert olyan fancy” – A Tender Toes slow márka tulajdonosával beszélgettem

Az utóbbi évek egyik legszexibb bőrhelyettesítő alapanyaga a Piñatex®, amelyet az ananászszüretek során keletkezett melléktermékből, az ananász leveleinek erős rostjaiból készítenek. Magyarországon egyedül Grőbné Vadas Erika dolgozik vele. A Tender Toes fő profilja a babamokaszin, de 2018-ban megjelentek a felnőtt cipők is a kínálatban. Erikáék szentendrei családi házában találkozunk, hogy – stílusosan – egy pohár ananászlé mellett beszélgessünk.

Miért pont mokaszin?

„Mindig is szerettem kézműveskedni, állandóan karácsonyfadíszeket csináltam, kézzel varrtam, a lakásba apróságokat készítettem. Valamit mindig kell matatnom, ez a nagyszülői véna” – mondja Erika, miközben körbevezet bennünket a házban, amelyben az utolsó falikar is a Vateráról vagy a Jófogásról származik, minden másodkézből van, mégis olyan, mintha egy lakberendezési magazinba kerültünk volna. Meg sem lepődök, amikor Erika elmeséli, hogy óriási Pinterest-fan, állandóan bújja az ötletekért. Pont ajándékot szeretett volna készíteni a keresztfiának, amikor megakadt a szeme egy babamokaszin szabásmintán.

Volt egy régi műbőr nadrágom, amelyet már nem hordtam egy ideje. Ebből szabtam ki az első mokaszint, amit meg is varrtam kézzel.

Nagyon jól nézett ki, de nem adtam neki oda, mert végül vékonynak találtam az anyagot, viszont elkezdtem keresni a bőr alternatíváit. Én magam nem viselek bőrt, még ajándékba sem adok bőrből készült dolgokat” – mondja Erika, miközben a lakásban található műhelysarokban nézegetjük az aprócska cipőket.

Forrás:
Mészáros Virág

Hét éve vegetáriánus, a vegánságot pedig van, amiben tudja tartani, de van, amiben nem – a mézes puszedlit például egyenesen imádja, és a tojásrántottát is megeszi. Amikor erről kezdünk beszélgetni, kiderül, hogy bőrből vagy gyapjúból készült termékeket nem vásárol, és ha választani kell a bőr vagy a műbőr közül, akkor: „inkább az életet választom, és műbőrt veszek. De nincs nálam a bölcsek köve, hanem ez az én döntésem, az én gondolkodásom és az én ruhatáram. Én azt gondolom, minden alternatívába bele lehet kötni: az óceánból kihalászott műanyag is műanyag, de mégis jobb táskaként, cipőként vagy fürdőruhaként, mintha az óceánban ringatózna.

Mégis bele lehet kötni, mert ilyenek az emberek. Már csak azért is, hogy a saját kognitív disszonanciájukat csökkentsék, hogy ők miért nem tesznek semmit a környezetvédelemért.”

Forrás:
Mészáros Virág

Egy márka születése

Pont a vegetáriánus életmód és felfogás, a bőr kerülése vezette először a textilbőrök irányába. Az első, ajándékba is adható mokaszint már textilbőrből készítette. A férje és a barátnője azonnal elkezdték unszolni, hogy foglalkozzon mokaszinkészítéssel, kézműveskedéssel, de Erika először ellenállt.

Miért? A választ elolvashatjátok ide kattintva >>>

mengyan-eszter-kotott-pulcsi-alternativ-anyagokbol-okodivat-tudatossag-divat-kornyezetvedelem

2017 legmenőbb trendje: bőrdzseki ananászból és puha pulcsi PET-palackból

Amikor a textiliparon belül zajló kizsákmányolásról van szó, gyakran leragadunk a ruháinkat kiszabó, összeállító dolgozóknál, akik alternatív munkalehetőség hiányában a legtöbbször borzalmas körülmények között végzik a napi 12–16 órás munkájukat. A ruha előállítása azonban nem itt, hanem az alapanyagnál kezdődik. Aki tudatosan vásárol ruhát, próbál arra is odafigyelni, hogy például az őt körbeölelő téli pulcsi vagy oversize kendő története honnan indult. Folytatás >>>