A chili paprika 3 jótékony hatása

A chili paprika 3 jótékony hatása

A chili rendkívüli módon fel tudja dobni a hétköznapi ételeket, főleg, ha az ember szereti és bírja az erőset. Természetesen fogyasztása csak mértékkel ajánlott, a túlzott csípős ételek rendszeres evése ugyanis nem feltétlenül ajánlott, ám a chili rengeteg pozitív, jótékony hatással bír. Ezekből csemegéztünk!

Fogyasztó

A chiliben lévő kapszaicin olyan fehérjék keletkezését váltja ki, amelyek bizonyítottan elősegítik a súlycsökkenést és megakadályozzák a zsír lerakódását. Ennek hatására az éretlen zsírsejtek képtelenek megtelni zsírral, ezzel pedig megakadályzódik azok növekedése. Ráadásul a chili felgyorsítja az anyagcserét is, ennek hála pedig a szervezet többet fog elégetni a zsírraktáraiból.

Forrás:
iStock

Fájdalomcsillapító

A népi gyógyászatban a chilit már évszázadok óta alkalmazzák fájdalomcsillapításra. Ha külsőleg dörzsöljük be, az még az erős migrénes fájdalmakat is és a fogfájást is enyhíti. 

Fertőtlenítő

Ha fáj a torkunk vagy megfáztunk, érdemes az ételeinket megszórni egy kis chilivel, hiszen enyhíti a torokgyulladást, segít az eldugult orron, ráadásul köptető hatással is rendelkezik.