Utópia a szerelemről – A Szolgálólány meséje című könyvét ajánljuk

Utópia a szerelemről – A Szolgálólány meséje című könyvét ajánljuk

A Szolgálólány csendes, a Szolgálólány engedelmes, mindent eltűr. Nem kérdez, nem kételkedik, nem lázad, nem kell, hogy gondolatai, érzelmei legyenek. Mindent gondosan elterveztek ebben a társadalomban a férfiak, mindennek rendje van, minden olajozottan működik. Ám egy dolgot nem vettek számításba. A szerelem hiányát még ők sem fogják elviselni! Nem más ez, mint utópia a szerelemről, Margaret Atwood : A Szolgálólány meséje című könyvét ajánljuk.

Bárcsak másmilyen volna ez a történet. Civilizáltabb.

Bárcsak jobb fényben tüntetne fel, és boldogabbnak mutatna, vagy legalább tevékenyebbnek, kevésbé tétovának, jelentéktelen apróságokon rágódónak. Bár színesebb lenne. Inkább szerelemről szólna, vagy az élet hirtelen, nagy felismeréseiről, vagy akár naplementékről, madarakról, zivatarokról vagy a hóról…Sajnálom, hogy olyan sok a fájdalom a történetben. Sajnálom, hogy töredékes, akár egy kereszttűzbe került, erőszakkal szerteszaggatott áldozat.”

Gyorsulunk…elképesztő ütemben nő a sebesség, ahogy kijelöletlen célunk felé haladunk. Kijelöletlen a végállomás, mert öntudatlan haladunk ebben az irányban és egy önpusztító, egyre inkább terméketlenné váló, tömegpusztító biofegyvereket gátlástalanul alkalmazó társadalom nyugodtan szemlélődő egyedei vagyunk. A végállomás számunkra is könnyen Gileád lehet.

Objektum doboz

Nagyon könnyedén haldokló társadalommá válhatunk, ami könnyen megkaparintható bármilyen szélsőséges diktatúrát alkalmazó szervezet számára. Persze a változások nem egyik pillanatról a másikra mennek végbe, de senki nem figyel igazán, mert igazából mindenki csak a saját életével, a saját egzisztenciájának megteremtésével van elfoglalva. Aztán amikor a helyzet már tarthatatlanná válik, a beavatkozás gyors, könyörtelen és minden érzelemtől mentes.

A népesség növekedése teljesen leállt, a gyermekek nagyrésze rendellenességgel születik, sok a halva születés, a vetélések száma óriási. A helyzet kialakulásáért pedig főként a női társadalom a hibás: a léha életmóddal, az abortuszokkal, a művi meddővé tételekkel, magának a természetes úton történő szülésnek a művivé tételével, a legösztönösebb női tevékenység steril műtőbe történő áthelyezésével és magába a fogantatásba való beavatkozással.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok >>>

könyv lista világgá menni

Ezeket is ajánljuk!