norie-videó turmix

Útmutató táplálékkiegészítőkhöz – hogyan, mit, miért? (Nem csak bodybuildereknek!)

Fehérjeturmixot csak az izomkolosszusok isznak? Kell multivitamint szednünk, ha elég gyümölcsöt és zöldséget eszünk? Egyáltalán egészséges, ha különböző porokat és tablettákat eszünk valódi ételek helyett?

Rengeteg tévhit kering a táplálékkiegészítők körül, és az embereknek általában szélsőséges véleményük van ezekről a készítményekről: vagy mélységesen elítélik, vagy fennen hangoztatják ezek fontosságát. Az igazság, ahogy mindig, a kettő között keresendő. A megfelelő mennyiségben, minőségben és helyzetben jól jöhetnek a táplálékkiegészítők, ám nem árt, ha pár aranyszabályt szem előtt tartunk.

Mennyi tápanyagra van valójában szükségünk?

Több helyen olvasható, hogy egy átlagos felnőtt nő számára ajánlott napi kalóriabevitel 2000 kcal, holott ezzel a valódi tápanyagokról nem mondunk semmit. Hiszen nem mindegy, hogy a napi 2000 kcal-t mivel érjük el: három tábla csoki elmajszolásával vagy tisztességes hús, rizs, saláta kombinációval? A kalóriák számánál sokkal fontosabb, hogy szénhidrátból, fehérjéből, zsírokból mennyit viszünk be, és ezek milyen minőségűek. A makrotápanyagok részletezésébe most nem megyünk bele, de alapvetően elmondható, hogy egy súlyát tartani kívánó felnőtt nőnek naponta 1 g/testsúlykg fehérjére, mintegy 3 g/testsúlykg szénhidrátra és körülbelül 0,7 g/testsúlykg zsírra van szüksége. Emellett eláruljuk, hogy 1 gramm szénhidrát 4 kcal, ahogy 1 gramm fehérje is 4 kcal, 1 gramm zsír viszont már 9 kcal-t tartalmaz! Eme információk ismeretében már leülhetünk a kockás füzet mellé, és kiszámolhatjuk, hogyan állhat össze a napi 2000 kcal, de inkább ajánljuk egy-egy pontosan erre a célra kifejlesztett okostelefonos applikáció rendszerét.

Olvassátok tovább a cikket ITT!

Forrás:
pixabay.com