Egyéb kategória

Pistou leves, a provence-i nyári kedvenc

A soupe au pistou (ejtsd: szup-o-pisztu) a dél-francia régiók legkedveltebb és leghíresebb levese, provence-i gyökerekkel bír, és egy nagyon tartalmas és ízekben gazdag zöldségleves, amit tálaláskor az úgynevezett pistou szósszal koronázva tálalnak.

vous - 2018.09.02.
Pistou leves, a provence-i nyári kedvenc

Mint a névből sejthető, a francia pistou az olasz, mégpedig a zöld genovai pesto rokona, és annyi a különbség közöttük, hogy a pistou-ban nincs fenyőmag, csupán friss bazsalikomlevél, fokhagyma, olívaolaj és valamilyen érett, ízes reszelt sajt keveréke, amit hagyományosan mozsárban, ma már inkább késes robotgépben készítenek.

Ennek az isteni zöldséglevesnek rengeteg változata létezik, attól függően, milyen zöldségeket tesznek bele, de szemes fehér bab és zöldbab mindig van benne. Emellett bármi kerülhet bele, ami épp szezonális, viszonylag apróra darabolva, így a végeredmény egy színes és sűrű leves, amiből így minden kanálba szinte mindenből jut. Nyáron egytálételként fogyasztják, ezért némi apróbb szemű tésztát is főznek bele, hogy még kiadósabb legyen. Isteni finom és nagyon egyszerű, érdemes elkészíteni!

A hozzávalókhoz és az elkészítéshez kattintsatok IDE!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek