önbizalom mosoly karizma

Az ellenállhatatlan kisugárzás 3 titka

Ti tudjátok mitől tűnik valaki karizmatikus személyiségnek? Mikor érezzük azt, hogy valakinek ellenállhatatlan a kisugárzása? Egy amerikai pszichológus, Ronald Riggio állítólag megfejtette a titkot.

Léteznek olyan emberek, akiknek teljesen mindegy, hogy 10 vagy 4000 néző előtt kell szerepelniük, képesek lenyűgözni a közönségüket. A hallgatóság ott nevet, ahol az előadó szeretné, ott szomorodik el, ahol az előadás megkívánja – és senki nem kezdi el nyomkodni a telefonját. De nem kell az előadókig mennünk, elég ha csak egy baráti összejövetelre gondolunk: ki az, akire mindenki figyel. Ki az, akinek mindegyik sztorija ül? Ki az, akiről nehezen vesszük le a szemünket.

Ronald Riggio 30 éves foglalkozik a karizma kérdésével. Szerinte a kisugárzásnak 3 összetevője van, ezek kiegyensúlyozott elegye adja, hogy valakit karizmatikusnak tartunk vagy sem.

1. Az erőteljes kifejezésmód.

Ha képesek vagyunk saját magunkat, a gondolatainkat, az érzéseinket pontosan kifejezni és ezt meg is osztani másokkal, akkor az első pontot már teljesítettük is.

2. Az érzékenység.

Ahhoz kell, hogy a közönségre tudjunk reagálni. Hogy érezzük, mire vevők, hogy tudjuk, mikor kell elsütni egy poént.

3. A kontroll.

Azért van rá szükség, hogy az érzelmeink kimutatása közben sem csússzunk ki a kezünkből az irányítás. Ha például Beyoncé minden szomorú számnál elsírná magát a színpadon, akkor inkább zavarónak, mint hitelesnek tűnne az előadása. Ezzel szemben egy-egy könnycsepp és a remegéstől mentes hang tökéletes kombináció akkor, ha a közönségre szeretne hatni.