8 tipp a rendszerezett iskolakezdéshez

8 tipp a rendszerezett iskolakezdéshez

Az egyetemi és a főiskolás évek befejeztével úgy érzem, hogy igazán kihasználtam a felsőoktatás adta lehetőségeket. Öt év alatt négy intézménybe nyerhettem bepillantást, és három diplomám van. Az évek során kitapasztaltam és szinte tökéletesre fejlesztettem azt a rendszert, amivel évfolyam első lehettem, valamint köztársasági ösztöndíjas is, miközben két egyetem mellett dolgoztam. Szinte “ingyen” körbeutaztam a fél világot és rengeteg tapasztalatot szereztem. Azonban amikor közel 19 évesen elkezdtem az első főiskolai szemesztert, akkor ugyanolyan elveszett voltam, mint mindenki más – írja a blogján Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság szerzője.

Most megosztom veletek a számomra leghasznosabb tanácsokat, amiknek én személy szerint nagyon örültem volna, amikor elkezdtem sulit:

Network, network, network.

Bár évtizeddel a gimi után úgy gondolom, hogy már ott is nagy szerepe volt a kapcsolatépítésnek, hiszen bekerülhettél abba a bizonyos csapatba, vagy pedig akár két jeggyel is jobb lehetett a dolgozatod, ha a megfelelő ember mellett ültél. Mégis úgy gondolom, hogy a felsőoktatási intézményben van először kiemelten fontos szerepe annak, hogy az első pillanattól kezdve kikkel veszed körül magadat.

Ha a gólyatáborban már a bulizósabb csapatba kerülsz, akkor kevésbé valószínű, hogy az iskola utáni elfoglaltságotok a közös tanulás lesz. A kapcsolati rendszerered, amellett természetesen, hogy olyan emberekkel vedd körül magadat, akikkel élvezel együtt lenni, fontos, hogy olyan barátokat válassz magadnak, akik felfele húznak.

Jobb emberré válsz miattuk, jobb jegyeket szerzel, okosabb leszel, és sokkal jobban kihasználod a lehetőségeket, amiket kapsz, mintsem elpazarold a “fiatalságodat”.

Alkossatok tanulócsoportokat, és nem utolsó sorban osszátok szét a feladatokat. Ha meg tudsz bízni a munkájukban, akkor a te részedet is sokkal hatékonyabban tudod majd elvégezni, hiszen felelősséggel tartozol majd a csapattagjaid felé. A szabadidődben pedig tudsz más izgalmas dolgot kipróbálni.

Forrás:
depositphotos

Egyre könnyebb lesz

Minden kezdet nehéz. Lehet, hogy új városban vagy, új barátok, új szabályok, új otthon vár rád, ami először nehéz. Meg kell szokni, bele kell lendülni, és utána már a megszokott rutinjaid alapján tudsz haladni, és nem lesz kaotikus létezésed minden pillanata.

Tudd, a többiek is ugyanúgy el vannak veszve, mint te.

Rendszerezd amit tudsz

Éppen ezért, mert minden körülötted új, nem tudhatod, hogy mire számathatsz, így azokat a dolgokat, amiket előre tudsz, előre elkészíted, elrendezed, felkészülsz belőlük, akkor lecsökkenheted a kiszámíthatatlant. Sokszor megvannak előre a jegyzetek, ott van a diasor, a könyv, vagy előző éves jegyzetek. Ha minden nap suli előtt annyit csinálsz, hogy ránézel és átfutod, hogy miről lesz szó, akkor máris biztosabban fogsz belépni a terembe, nem fogsz otthonhagyni dolgokat, foglalkozhatsz azzal, hogy jobban megismered a csoporttársaidat, vagy egyszerűen csak nem fogsz feszengeni.

Ugyanez a helyzet iskola után. Javaslom, hogy akár füzetben, akár lapon jegyzetelsz, a nap végén mindent rakj egy helyre. Vagyis a jegyzeteidet, a különálló lapokat, az extra post it darabkákat és mindent, ami az adott órához kapcsolódik. Ez lehet egy hatalmas mappa, amibe lefűzöd a jegyzeteidet, de lehet egy harmónika mappa is, amibe belerakhatsz minden egyebet is.

A cikk folytatását olvassátok tovább itt >>>