betegség fáradtság alvás

A hosszú szieszta a cukorbetegség jele is lehet

Az egy óránál hosszabb nappali alvás a 2-es típusú cukorbetegség jele lehet egy nagy létszámú japán kutatás szerint – írta a BBC hírportálja.

Több mint 300 ezer ember adatait tartalmazzák azok a tanulmányok, amelyeket a Tokiói Egyetem tudósai elemeztek, eredményeiket az Európai Diabétesz Társaság (European Association for the Study of Diabetes) müncheni ülésén ismertették csütörtökön – írja az MTI.

A kutatók azt találták, hogy akik 60 percnél hosszabb ideig sziesztáztak, azoknál 45 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kockázata a napközben egyáltalán nem alvókhoz képest. Nem találtak ilyen összefüggést, ha a napközbeli alvás 40 percnél rövidebb volt. A tanulmány készítői szerint az éjszakai alvászavar is lehet a hosszú szieszta oka, a rossz álmot az alváskor jelentkező apnoé, vagyis légzéskimaradás is előidézheti. Ez az alvászavar növelheti a szívroham, az agyvérzés és a szív- és érrendszeri problémák, valamint az anyagcsere-betegségek, köztük a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Unsplash

600

Kerüljétek el a diabéteszt: fogyjatok vércukor-diétával!

Olvassátok el ezt a cikket is!

Önmegtartóztatás és éhezés. A legtöbbünknek ez jut eszébe, ha a diétára gondol. Egészen addig, amíg ki nem próbáljátok a 8 hetes vércukor-diétát!