Egyéb kategória

Komposztálás felsőfokon – ezekre a hibákra figyeljetek!

A komposztálás látszólag egyszerűnek tűnik, de ahhoz, hogy a kertetek földjét megfelelő tápanyagokban gazdag komposzttal trágyázzátok, több dologra is oda kell figyelnetek. Nem biztos, hogy elegendő egy edénybe szórnotok a szerves hulladékot a kert végében.

vous - 2018.09.15.
Komposztálás felsőfokon – ezekre a hibákra figyeljetek!

A komposztálásnak nincs tökéletes módja – mondja Rick Carr, egy biogazdálkodás komposztálási szakértője. Ahhoz azonban, hogy tápanyagokban gazdag, könnyen elkészíthető komposztotok legyen, a Good Housekeeping által megkérdezett szakértő javasolt néhány hasznos tippet.

Ezeket a hibákat ne kövessétek el komposztáláskor:

  1. Nem feditek le az élelmiszerhulladékot: azért fontos lefedni, hogy ne legyen nagy szaga a komposztnak, ne szedjék szét a rágcsálók, madarak, és a zöld és a barna anyag megfelelő egyensúlyba kerüljön.
  2. Nem elég változatos a komposzt: ha csak egyfajta hulladékot tesztek bele, nem lesz tápanyagokban gazdag.
  3. Túl apró darabokban dobáltok bele mindent: egy nem jut elég levegő a részek közé, pedig a levegő elengedhetetlen a bomlási folyamathoz.
  4. Nincs elég levél: az elszáradt levelekből nyárra is félretehettek, ezzel folyamatosan letakarhatjátok a komposztot.
  5. Túl sok füvet adtok hozzá: a túl nagy mennyiségű fűréteg elzárja a levegőt, így a többi réteg nem tud komposztálódni.
  6. Túl sok komposzt keletkezett: az elkészült komposztot ne használjátok fel egyszerre, osszatok be annyit, amennyi a kertetekhez szükséges.
Objektum doboz

Ajánlott cikkek