Egyéb kategória

Jól beszélitek a szeretet nyelvét?

A Gary Chapman féle öt szeretetnyelv hasznos dolgokat tanít, nem mindegy azonban, hogy hogyan használjátok ezeket. Az elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és testi érintés mellett érdemes más eszközöket is bevetnetek, ha bajban van a párkapcsolatotok.

vous - 2018.09.19.
Jól beszélitek a szeretet nyelvét?

A szeretetnyelvekről még 1995-ben írt könyvet Gary Chapman, aki szerint 5 szeretetnyelv létezik: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. A cél, hogy a párok egy párkapcsolatban megtanuljanak egymás szeretetnyelvén kommunikálni. A könyv megjelenése óta azonban sok idő eltelt, és több olyan alapvető hiba van a Mindbodygreen szerint, amit a párok elkövetnek, amikor megpróbálnak egymás szeretetnyelvén közelíteni egymáshoz.

Lehet, hogy ti is rosszul közelítitek meg a szeretetnyelvek alkalmazását?

Íme az 5 leggyakoribb hiba:

  • A szeretetnyelv nem a pontszerzésről és a győzelemről szól

Nem az a cél, hogy ki tesz meg többet a másikért az adott fél szeretetnyelvének használata által. Ez nem a pontgyűjtésről és a győzelemről kell, hogy szóljon. Ha így álltok hozzá, az csak egy újabb vita tárgya lesz.

  • A szeretetnyelv változhat

Tanuljátok meg meghallgatni egymást, és odafigyelni egymásra.

  • A boldogság nem csak máson múlik

Nem kell arra várnotok, hogy párotok gondoskodjon arról, hogy jól érezzétek magatokat. Bár természetesen megtölthetitek „szeretettankotokat” azáltal, hogy partneretek kis cselekedetekkel fejezi ki szeretetét irántatok, de tudjuk, hogy ahhoz, hogy valóban teljesüljenek, először meg kell töltenetek a saját tartályotokat.

  • A szeretetnyelv nem feltétlenül univerzális megoldás

Az egymás szeretetnyelvének megtanulása nem orvosolja a mérgező hatású viselkedést. Bár a párok közötti sok ellentmondás visszavezethető a rossz kommunikációhoz, vagy a kommunikáció hiányához, nem minden probléma azzal kapcsolatos, hogy mennyire vagy milyen jól beszélünk egymással.

  • A szeretetnyelvek mellett más eszközöket is érdemes használni

A szeretetnyelv egy kommunikációs stílus, ami megmutatja, hogyan viselkedjetek párotokkal szeretetteljesen. De mi lesz ezután? A legnagyobb probléma az, ha eltávolodtok egymástól, lassan elveszítitek egymást. Egy másik készségre van szükség ahhoz, hogy helyrehozzátok, megjavítsátok a kapcsolatotokat, és megtaláljátok az utat egymáshoz. Az emberek általában szeretik a gyors megoldásokat, de a párkapcsolat a hosszú távú megoldásokról szól. A párkapcsolat egy teljes eszközkészletet igényel, nem csak egyetlen eszközt. Az elismerő szavakkal, minőségi idővel, ajándékozással, szívességekkel, testi érintéssel párhuzamosan szükségetek van a becsületességre, bizalomra, közös célokra, valamint az elkerülhetetlen konfliktusok utáni újra egymásra találásra.

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek