orvos_1200

Figyeljetek az infarktusra utaló jelekre!

Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégis késve hívnak orvosi segítséget – mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Tóth Kálmán hozzátette, hogy Magyarországon még mindig túl hosszú az úgynevezett hezitálási idő, amely a tünetek jelentkezése és az orvosisegítség-kérés között eltelik, holott minden, segítség nélkül töltött fél óra 7-8 százalékkal növeli a szívinfarktust követő halálozást. Éppen ezért az idei Szívünk napja programot a „minden perc számít” mottóval rendezik meg, idén először a Millenárison, jövő vasárnap.

A szakember kiemelte, hogy a magyar egészségügyben a kardiológiai ellátás, annak sürgősségi, mentési területe is kiemelkedőnek számít, hiszen például már a mentőben elvégzett EKG-eredményt el tudják juttatni a legközelebbi szívcentrumba, és ha igazolódik az infarktusgyanú, akkor rögtön szakszerű segítséget tudnak nyújtani.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, az Európai Kardiológusok Társaságának alelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt tizenöt évben rengeteget fejlődött a kardiológiai ellátás, 60 százalékkal csökkent a szívinfarktus halálozási aránya Magyarországon. Míg az 1990-es években évente 15 ezren, addig napjainkra már „csak” hatezren halnak meg – ismertette.

Hozzátette, az, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedekhez képest hét évvel nőtt a várható élettartam, elsősorban a szív- és érbetegek ellátásában elért eredményeknek köszönhető. Az ország 19 szívcentrumában a legmagasabb szintű ellátást kapják a betegek – mondta Merkely Béla, hangsúlyozva: évente ötvennél is több szívátültetést végeznek, és Magyarország Európa első harmadába tartozik a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében.

A cikk végét ITT tudjátok megnézni!

Forrás:
www.pixabay.com