villám

Villámláskor a zuhanyzás és a mosogatás is veszélyes tevékenység

Vihar idején nemcsak az elektromos eszközök használata, hanem a vízcsapok használata is veszélyes lehet. A villámok ugyanis a vízvezetékeken keresztül is belecsaphatnak a házba attól függően, milyen az otthonotok földelése.

Az köztudott, hogy érdemes menedéket keresni, ha dörög és villámlik odakint, de azt tudtátok, hogy a villám az otthonotokba is utat találhat a vezetékeken és a vízen keresztül? A Good Housekeeping megkérdezett egy villámvédelmi szakembert, John Jenseniust, aki szerint ahhoz, hogy biztonságban legyetek otthon vihar idején, távol kell maradnotok a villamos energiát előidéző eszközöktől, az elektromos vezetékektől és a vízvezetékektől egyaránt.

A szakértő szerint a zuhanyzás, a kézmosás és a mosogatás egyaránt veszélyes lehet vihar idején, szóval mellőzzétek ezeket, amíg odakint villámlik. Nemcsak a fémcsövek a felelősek ezért, a csapvízben lévő szennyeződések áramot is képesek vezetni, és a műanyag csövek nem védenek meg ezeket a veszélyektől.

A víz jól vezeti az elektromos áramot

Kint a szabadban tócsák közelében például nagyobb eséllyel csaphat belétek a villám.

A házatok földelése azonban befolyásolja, hogy mennyire érheti erős villámcsapás a vezetékeket. A ház építésénél fontos figyelembe venni a földelést, ha a villamosenergiát közvetlenül a talajba vezetik le, akkor biztonságosabb az épület.

Forrás:
STEPHEN HUMPLEBY