Az nem kérdés, hogy az ősz egyik legnagyobb kincse finom-e. Az már annál inkább, hogy mennyire egészséges. Tele van cukorral, na de vitaminból is jutott bele bőven.
Egyik legősibb kultúrnövényünk megítélése folyamatosan változik. Évezredekkel ezelőtt szent és isteni növénynek tartotta szinten minden nép: a sumérok egyenesen az élet jeleként ábrázolták, latin neve is az élet szóból származik, Noé szőlőt ültetett az özönvíz után, nagyon sokáig jelentette alapvető ennivalóját és borforrását a világnak. A szőlő egyszerre lát el vitaminokkal és folyadékkal, no és persze szénhidráttal.
Miért egészséges a szőlő?
A szőlőnek nagy része, pontosabban 80 százaléka víz, sok benne a kálium, enyhe vízhajtó hatású, illetve csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben. Meglehetősen gazdag A-, K-, C- és B-vitaminokban, szelénben, biotinban, folsavban, cinkben, de még vasat is találunk benne. A vörös szőlőben ezen kívül nagyon sok egészségmegőrző hatású flavonoid található: hatásukra rugalmasabbá válnak az érfalak, búcsút mondhatunk a szabadgyököknek, csökken a vérnyomás, a szívinfarktus és a szívbetegségek esélye is, mérséklik a gyulladást és az allergiás panaszokat. A magostul-héjastul evett szőlő emellett segít hatékonyabban védekezni a fertőzések és a gyulladások ellen, lassíthatja a rákos daganatok növekedését, a bőr öregedési folyamatait. A rostok és egyéb anyagok az emésztést is gyorsíthatják.
Olvassátok tovább a cikket, mert itt még nincs vége!