Egyéb kategória

A szőlő csupa rossz szénhidrát vagy egészséges gyümölcs?

Az nem kérdés, hogy az ősz egyik legnagyobb kincse finom-e. Az már annál inkább, hogy mennyire egészséges. Tele van cukorral, na de vitaminból is jutott bele bőven.

vous - 2018.09.25.
A szőlő csupa rossz szénhidrát vagy egészséges gyümölcs?

Egyik legősibb kultúrnövényünk megítélése folyamatosan változik. Évezredekkel ezelőtt szent és isteni növénynek tartotta szinten minden nép: a sumérok egyenesen az élet jeleként ábrázolták, latin neve is az élet szóból származik, Noé szőlőt ültetett az özönvíz után, nagyon sokáig jelentette alapvető ennivalóját és borforrását a világnak. A szőlő egyszerre lát el vitaminokkal és folyadékkal, no és persze szénhidráttal.

Miért egészséges a szőlő?

A szőlőnek nagy része, pontosabban 80 százaléka víz, sok benne a kálium, enyhe vízhajtó hatású, illetve csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben. Meglehetősen gazdag A-, K-, C- és B-vitaminokban, szelénben, biotinban, folsavban, cinkben, de még vasat is találunk benne. A vörös szőlőben ezen kívül nagyon sok egészségmegőrző hatású flavonoid található: hatásukra rugalmasabbá válnak az érfalak, búcsút mondhatunk a szabadgyököknek, csökken a vérnyomás, a szívinfarktus és a szívbetegségek esélye is, mérséklik a gyulladást és az allergiás panaszokat. A magostul-héjastul evett szőlő emellett segít hatékonyabban védekezni a fertőzések és a gyulladások ellen, lassíthatja a rákos daganatok növekedését, a bőr öregedési folyamatait. A rostok és egyéb anyagok az emésztést is gyorsíthatják.

Olvassátok tovább a cikket, mert itt még nincs vége!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek