Egyéb kategória

Így kezelhetitek az arcotokon megjelenő ekcémát

Az ekcémás arc nem szép látvány, ráadásul igen kellemetlen tünetekkel is jár. Ahelyett, hogy megpróbálnátok elrejteni a kivörösödött, viszkető foltokat, válasszátok a megfelelő kezelést. Néhány változtatás a bőrápolási szokásaitokban például segíthet megoldani a problémát.

vous - 2018.09.30.
Így kezelhetitek az arcotokon megjelenő ekcémát

Az ekcéma olyan állapotok csoportjára utal, amely által a bőr kivörösödik, viszkető, pikkelyes és gyulladt lesz. Ez lehet genetikailag öröklött, irritáció vagy allergia okozta kiütés – mondta el a Women’s Health bőrgyógyász szakértője.

Honnan tudhatjátok, hogy ekcémás kiütések vannak az arcotokon?

Van néhány nagyon nyilvánvaló jele: az ekcéma foltjai vörösek, viszketőek, szárazak, pikkelyesek, és néha apró hólyagokként jelentkeznek, ami nagyon különbözik azoktól a száraz foltoktól, amelyek alkalmanként előfordulhatnak a bőrötökön. Ha a kiütések nem múlnak, vagy visszatérnek, valószínűleg ekcémáról van szó, nem csupán bőrszárazságról.

Mi okozhatja az arcon megjelenő ekcémát?

Az ekcémának számos fajtája van. Az egyik legismertebb és legelterjedtebb típusa az atópiás dermatitis, amit általában a genetika okoz, és az arc, a karok, a lábak és a test más részein fellobbanhat. A másik elterjedt típusa a kontakt dermatitis: ez az ekcéma egyik olyan formája, amelyet egy adott ingerlő hatás vált ki, például szélsőséges időjárási viszonyok, forró zuhany, egyes bőrápoló összetevők, mosószerek, illatanyagok, stb.

Hogyan enyhíthettek az ekcémás tüneteken?

Keressétek az ekcéma-barát bőrápoló termékeket a drogériákban, gyógyszertárakban. Először egy százalékos hidrokortizont tartalmazó krémet használjatok, melyet 10 perc elteltével gyengéden öblítsetek le. Ezt hidratálás kövesse. Az ilyen krémeket legfeljebb egy hétig szabad használni, ha nem múlnak a tünetek, forduljatok bőrgyógyászhoz. Az egyéb bőrápolási termékek használatakor válasszatok hidratáló hatású termékeket, kerüljétek az irritáló összetevőket, mint például az illatanyagokat, festékeket, glikolsavat és a növényi kivonatokat. Váltsatok inkább gyengéd, hidratáló összetevőkre, mint a kolloid zabliszt, a ceramidok és a shea vaj.

Forrás:
unsplash.com/Jez Timms
Ajánlott cikkek