Egyéb kategória

Az ideális szennyestartó nyomában

Milyen a tökéletes szennyestartó? Szerintem olyan, hogy összeszedi a szennyest a lakásban, aztán kimos, kivasal és a helyére a teszi a tiszta ruhákat… – álmodozik Cserta Szandra, Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadója, a Kívül Belül Boldogság blog szerzője. Aztán komolyra fordítja a szót, mert a szennyestartó kérdése igenis fontos téma.

vous - 2018.10.01.
Az ideális szennyestartó nyomában

A szennyestartó egy pofonegyszerű alkalmatosság, minek is túlgondolni? Amíg egyedül éltem, addig számomra is megfelelt egy korrektebb zsák vagy egy nagyobb műanyag tároló. Aztán amikor összeköltöztünk a párommal, rögtön dupla hely kellett, de valamiért a fürdőszoba mérete nem duplázódott meg egy varázsütésre. A gyerek megszületésével sem lett a triplája, de még a duplája sem.

A világ igazságtalan!

A lényeg, hogy ahogy nő a háztartás, úgy kell egyre több szempontnak megfelelnie egy szennyestartónak. Leáldoztak azok az idők, amikor az embernek elég volt egy zsákszatyor, amiben levihette a mosodába az összes cuccát. (Ráadásul bele is fért az összes cucca.)

A szennyestartó olyan dolog, ami mellékesnek tűnik, de rengeteg időt megspórolhat. Ha még most állsz a fürdőszoba vagy mosókonyha tervezés előtt, akkor akár beépített szennyestartó szekrényben is gondolkodhatsz, de hosszú távon valószínűleg praktikusabb lesz egy szennyestartó kosarat beszerezni.

Nézzük meg, hogy mi az az 5 szempont, amire figyelned kell, amikor szennyestartót választasz!

1. A szennyestartó mérete – kívül belül!

Túl magas labda ahhoz, hogy fent hagyjam: a kívül belül boldogság a méreten múlna? Jelen esetben mindenképpen.

Az egyik féle méret abból adódik, hogy mennyi mosnivaló ruhád, ágyneműd van és milyen gyakran mennek a mosásba. Ahol nincs gyerek, ott belefér, hogy hetente csak 1-2 adagot mosnak. De ha kapszulagardróbbal, vagy egy fülig maszatos háromévessel rendelkezel, akkor garantáltan nem úszod meg ennyivel.

A másik féle méretet pedig az határozza meg, hogy mennyi hely áll a rendelkezésedre a tárolásra. A legkiválóbb, stílusos szennyestartóval sem vagy kisegítve, ha nem fér be a panellakás fürdőszobájában a mosógép mellett maradó negyven centis sávba. Határozd meg az ideális méretet!

Forrás:
Unsplash

2. Ruhagyűjtési és mosási szisztéma – mi a te rendszered?

Nem kell hűtőre mágnesezett menetrend a mosáshoz, de az alapokat érdemes átgondolni. Kik végzitek a mosást és hogy kerül a mosnivaló a szennyestartóba? Mosás előtt állsz neki szelektálni, vagy már eleve szortírozva gyűjtitek? Hány szintről kell begyűjteni a mosnivaló darabokat? A fürdőben vagy a mosókonyhában történik a mosás?

Az otthonszervezés lényege, hogy úgy kell kialakítani a rendszert, hogy az a te háztartásod igényeihez igazodjon. A cél, hogy lehetőleg minden ruhához csak kétszer kelljen hozzányúlni: ha már nem hordod többet, akkor a szennyestartó kosárban landol, utána pedig egyenesen a mosógép dobjába vándorol. Gondold végig, hogy nálatok miként megy!

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok >>>

Ajánlott cikkek