Egyéb kategória

Ezek a gerincsérv első tünetei, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

A gerincsérv és az azt megelőző porckorong-kiboltosulás nem egyik napról a másikra jön létre, ennek megfelelően a tünetek is egészen szelídek a későbbiekhez képest. Ám ha nem vesszük komolyan a zsibbadást, érzészavart, nem is tudjuk időben, műtét nélkül meggyógyítani…

vous - 2018.10.02.
Ezek a gerincsérv első tünetei, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Amióta egyre többet ülünk – akár napi 8–12 órán át –, görnyedünk, és sokkal kevesebbet mozgunk, a különböző gerincpanaszok is egyre gyakoribbak. Nem ritka, hogy az első tünetek már fiatalkorban jelentkeznek: a sérvhez sem kell feltétlenül negyvenévesnél idősebbnek lenni. A legtöbb beteg már csak akkor fordul orvoshoz, amikor fájdalmai erősek, megnehezítik a mindennapjait, és nem figyelnek a kezdeti jelekre. Pedig ha időben „elkapjuk” a kiboltosulást, akkor szinte biztosan el tudjuk kerülni az operációt és a hetekig tartó lábadozást is.

Fájdalom és bizsergés

Persze a tünetek szinte mindenkinél másképp jelentkeznek. Van, aki semmiféle fájdalmat nem érez, csak elkezd zsibbadni az egyik lába vagy keze. Mások érzészavarokról számolnak be, megint mások pedig csak fájdalmat tapasztalnak hosszabb ülés vagy gerincterhelő foglalatosság után. Ám ezek a panaszok gyakran pihentetés vagy fájdalomcsillapító tabletta bevétele után elmúlnak, és nem jönnek vissza egy darabig. De ez nem jelenti azt, hogy nincs is semmi bajunk! Természetesen bizonyos mértékű gerinc- vagy ízületi fájdalom normális reakció a szervezettől a túlterhelésre, de ha a panaszok vissza-visszatérnek, már érdemes kivizsgáltatni magunkat. S persze megelőzni a bajt mindig sokkal könnyebb, mint kezelni.

Mi a baja a porckorongunknak?

Ezek a gerinccsigolyák közt elhelyezkedő párnácskák biztosítják a gerincoszlop rugalmasságát, a fájdalommentes életet. Ahogy egyre több nyomás nehezedik rájuk, mert terheljük a gerincünket, úgy lesznek egyre laposabbak, és kiboltosulnak a gerincvelő felé. Ha már el is érik azt, és nyomni kezdenek egy ideget, akkor jelentkezik a zsibbadás, a végtagokba nyilalló fájdalom vagy az érzéskimaradás. A sérv akkor következik be, amikor a porckorongburok kiszakad, és már erős nyomást gyakorol, akár a vizelet- vagy székletürítésre is hatással lehet. A diagnózishoz nem elég a röntgenvizsgálat, CT- vagy MRI-felvétel is szükséges.  

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Sport4you
Ajánlott cikkek