Egyéb kategória

Szőlőzselé – így lesz a szőlőből isteni lekvár és gasztroajándék

A szőlő az ősz egyik legnagyobb kincse, amit persze leggyakrabban borként tartósítanak, na jó, esetleg mazsola formájában, a makacs héj és a magok miatt viszont sajnos nem nagyon alkalmas lekvárok készítésére. Zselét viszont készíthetünk belőle, isteni finom, és ha kicsit előre gondolkodunk, isteni személyes gasztroajándék is lehet belőle az év végi ünnepekre!

vous - 2018.10.02.
Szőlőzselé – így lesz a szőlőből isteni lekvár és gasztroajándék

Mesés a színe és az aromája, a nyár minden napfényét magába zárja egy kis üvegnyi szőlőzselé, ami reggeli pirítóson, egy szelet friss kalácson a legfinomabb, de akár egy kis borral is megbolondíthatjuk, így pedig sajtok, pástétomok, sonkák mellé is ínycsiklandozó és különleges kísérő lehet.

Készíthetjük csak zöld vagy csak piros-lila szőlővel, akár a kettő keverékével is, tehetünk hozzá vaníliát, szegfűszeget, forralt bor fűszerkeveréket, a fehér szőlőhöz pár csipetnyi levendulát, a sötéthez pár levélke rozmaringot adhatunk, ezek teljesen megbolondítják az amúgy is nagyon ízgazdag szőlőzselét. A zseléhez 2-3 kilónyi szőlővel érdemes nekiállni, de az arányok kedvéért 1 kg-ra adjuk meg a receptet. 🙂

Szőlőzselé vagy borzselé

Hozzávalók:

  • 1 kg szőlő
  • 40 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kávéskanál agar-agar* vagy 1 csomag dzsemfix

Az elkészítést nézzétek meg ITT!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek