pattanás

Ezekkel az otthoni módszerekkel gyorsan és könnyedén megszabadulhattok a pattanásoktól

Nincs is idegesítőbb dolog, mint amikor megjelenik egy ronda, nagy, vörös pattanás, és természetesen az arcotok legészrevehetőbb részén. De nem kell arra várnotok, hogy egyszer majd eltűnik, íme a legegyszerűbb otthoni gyógymódok a pattanások ellen.

A Good Housekeeping bőrgyógyász szakértője megmutatta a legegyszerűbb, leggyorsabb módját a pattanások eltüntetésének anélkül, hogy csak rontanátok a helyzeten.

 1. A legfőbb szabály, hogy ne nyomjátok ki kézzel a pattanást! 
  Ha nyomkodjátok, csak nehezebben és lassabban fog gyógyulni.
 2. Felejtsétek el a szokásos házi praktikákat.
  A fogkrém csak bőrirritációt és bőrszárazságot okoz, a citromlé szintén irritálhatja a bőrt.
 3. Gőzkezelés
  Ha úgy érzitek pattanások kezdenek kialakulni az arcotokon, a gőz a legjobb megelőző fegyver, viszont, ha már kialakult egy pattanás hidegvízzel, jéggel kezeljétek, hogy összehúzódjon a duzzanat.
 4. Rendszeres arctisztítás
  Ha az olajmirigyek keverednek a kosszal, sminkkel, szennyeződésekkel (edzés esetén ez duplán megtörténik), az nem tesz jót a bőrötöknek. Ezért rendszeresen tisztítsátok meg az arcotokat, bőrötöket.
 5. A pattanás elleni készítmények tartalmazzák ezt a három összetevőt: benzol-peroxidot, ami megöli a pattanásokat okozó baktériumokat, szalicilsavat, ami eltávolítja a felesleges olajat, és kortizont, ami csökkenti a gyulladást.
 6. Ha azonnal kezelésre van szükségetek, próbáljátok ki a nagy mennyiségű kortizont tartalmazó készítményeket, amiket bőrgyógyásztól kérhettek.
 7. Ha a pattanások meglehetősen gyakoriak, változtassatok a bőrápolási módszereiteken.
  Válasszatok olyan arctisztítót, ami glikol és szalicilsavat is tartalmaz.
 8. Használjatok ásványi alapú sminket, ne olaj alapú termékeket, és tartsatok néha sminkmentes napokat.
Forrás:
iStock