Egyéb kategória

Veszélyes lehet, ha folyton csak azt hangoztatjátok, feladom

A pozitív gondolkodás elengedhetetlenül fontos. Talán klisének hangzik, de ott az érem másik oldala a totál negatív emberek. A pozitív gondolatok késztetnek arra, hogy reggelente kikeljetek az ágyból, befejezzetek egy munkát, edzettek. De mi van akkor, ha valaki folyton csak azt hangoztatja, feladom?

vous - 2018.10.14.
Veszélyes lehet, ha folyton csak azt hangoztatjátok, feladom

Napjainkban a neuropszichológusok azt is tanulmányozzák, hogy a feladás akár egy mentális és fizikai kudarc sötét útjára is vezethet, amely nagyon rosszul végződhet. A Mind Bodygreen is beszámolt egy új tanulmányról, amely rávilágít egy nagyon negatív ciklusra, a feladásra. A tanulmány szerint az ilyen gondolkodású emberek agyában megváltozik valami, ami a motivációért és a célirányos viselkedésért felel.

Súlyos trauma okozhat néhány embernél ilyen hibás agyi működést. A motiváció elengedhetetlen az élethez való viszonyuláshoz, és ha ez meghiúsul, az apátia szinte elkerülhetetlen – vallja Dr. John Leach, a kutatás egyik orvosa.

A tudósok szerint az alábbi 5 lépés vezethet ahhoz, hogy a feladom gondolkodásmód végzetessé váljon:

  1. Az érzelmek hiánya és a környezetük iránti közömbösség
  2. A személyes higiénia hiánya
  3. A motiváció hiánya
  4. Nem reagálnak a külső ingerekre, például a szélsőséges fájdalomra
  5. Végül az illető egyszerűen feladja minden jövőbeni reményét.

Ezt a mentális problémát először a koreai háború idején diagnosztizálták, amikor a háborús foglyok teljesen reményvesztett állapotban várták a véget a börtönben, nem voltak képesek a túlélésre a súlyosan frusztráló környezetben.

Szerencsére van megoldás, az önmotiváció, a családtól, barátoktól kapott motiváció, és a gyógyszeres kezelés is segíthet.

A legtöbb traumatikus esemény ugyan túl van az irányításotokon és hirtelen történik, de ne feledjétek, egy traumának sem kell pusztító hatásúnak lennie, a pozitív gondolkodással akár fejlődésre is ösztönözhet.

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek