A lencse és rizs kettőse elsőre furcsának tűnhet, pedig egy nagyon egészséges és olcsó, a Közel-Keleten ugyancsak népszerű fogás, amit a régió minden országában előszeretettel fogyasztanak - sokszor köretként, de böjt idején magában is, mivel nemcsak vegetáriánus, de vegán étrendbe is beilleszthető, ráadásul a lencse és rizs együtt fogyasztva teljes értékű fehérjének számít. Nem kell hozzá semmilyen különösebb hozzávaló, és nagyon finom!
Mujaddara, majadra, mejadra, moujadara, mudardara, madzsadara és ki tudja még hány neve van ennek a fűszeres rizses-lencsés fogásnak, ami az írásos emlékek szerint libanoni gyökerekkel bír, és már az 1200-as évekből fennmaradt írásos emlékek említik. A fűszerekkel összefőzött lencsés rizst karamellizált hagymával tálalják, és leggyakrabban egy kis mentával megbolondított paradicsomos, uborkás salátával kísérik. Pofonegyszerű, egészséges, finom és filléres, mi kell még?
A hagyma első látásra tetemes mennyiségnek tűnhet a receptben, de egyáltalán nem az, mert párolás és karamellizálás közben nagyon összeesik, és egyáltalán nem lesz "szagos", elveszíti harapós és karakteres ízét és illatát, és édessé, krémessé változik, és nagyon jól passzol a fűszeres rizses-lencsés keverékhez.
A hozzávalókat és az elkészítést nézzétek meg ITT!