Egyéb kategória

7 film az esős, borongós őszi délutánokra

Kevés olyan jó dolog van az őszben, mint amikor egy takarba burkolózva lekuporodunk a kanapé végében vagy a nagy, kényelmes fotelben, körbevesszük magunkat édességgel és sóssal, majd indítjuk a filmeket – akár egyedül, akár a szerelmünkkel, akár a barátnő(i)nkkel igazi októberi–novemberi program.

vous - 2018.10.23.
7 film az esős, borongós őszi délutánokra

Éppen ezért az évszakra koncentrálva kerestünk néhány olyan alkotást, amelyek időtállóak, és ha már láttuk is egyszer, mégsem teher másodjára vagy harmadjára is megnézni azokat. Elő tehát a puha plédekkel és a popcornnal, és ha szükséges, készítsünk a kezünk ügyébe néhány papír zsebkendőt is!

1. Őszi szonáta (svéd–francia–NSZK filmdráma, 1978)

Nem könnyű, de annál jobb film az Őszi szonáta. Minden úgy kezdődik, hogy Eva vendégségbe hívja évek óta nem látott anyját, Charlotte-ot. Az elismert és gazdag zongoraművész nem tudta, hogy lánya maga mellé vette fizikailag és értelmileg hátráltatott húgát, akit még ő helyezett el egy intézetben. Azonban nemcsak emiatt támad feszültség köztük, hanem a gyermekkor és az elmúlt évek során ki nem beszélt véleménykülönbségek, indulatok és érzelmek okán is. Ingmar Bergman egyetlen olyan filmjében, amelyben Ingrid Bergman a főszereplő, mértani pontosságú pszichológiai leírását adja a sérült anya-lány kapcsolatnak.

Objektum doboz

2. Harry és Sally (amerikai romantikus vígjáték, 1989)

Igazi klasszikus, amely a férfi-női barátság és szerelem témakörét járja körbe. Harry és Sally először az egyetemi évek alatt találkoznak, egy közös autóút során. Rögtön tisztázzák: férfi és nő között nem lehet barátság, azt mindig tönkreteszi a szex. Öt év múlva egy repülő fedélzetén lelkesen számolnak be egymásnak új partnerükről. Újabb hat év, és egy könyvtárban futnak össze, hogy keserű csalódásuk miatt keseregjenek. Miközben két legjobb barátjuk egymásra talál és összeházasodik, Harry és Sally egyre jobb haverok, mígnem egy éjszaka szexuálisan is egymásra lelnek… Ez egy barátság vége vagy egy szerelem kezdete?

Objektum doboz

Nézzétek meg a többi filmajánlót is!

Ajánlott cikkek